[ Annons ]

Självförsörjande på vatten sommartid och med 30 procent lägre energianvändning än vad byggreglerna kräver. Så ska Riksbyggens 47 nya lägenheter i Täby bli.
Publicerat 19 december, 2012

NCC bygger energisnålt åt Riksbyggen i Täby

Självförsörjande på vatten sommartid och med 30 procent lägre energianvändning än vad byggreglerna kräver. Så ska Riksbyggens 47 nya lägenheter i Täby bli.

Den stora parkeringen i Täby centrum ska bytas ut mot fyra stadskvarter om 550 bostäder. NCC ska bygga 47 bostadsrätter för en kostnad av 47 miljoner kronor.

[ Annons ]

– Huset har ett synligt läge precis intill det nya torget och Täby centrum så därför ville vi satsa lite extra på utsidan. Men fastigheten får också solfångare på taket och en energisnål konstruktion som de boende kommer märka mer av, säger Roger Yrjas projektledare på Riksbyggen.

Riksbyggen och Tengbom arkitekter har gett den putsade fasaden inslag av träliknande panel, fasadbelysning och slingrande balkongväggar som skapar privata uterum. Huset byggs för en 30 procent lägre energianvändning än vad byggreglerna kräver för nybyggda hus. Solfångare kommer kunna göra huset självförsörjande på varmvatten sommartid.

– De två fastigheter vi bygger för Riksbyggen ligger mitt emot varandra i ett kvarter. I samma kvarter bygger även NCC 39 bostäder i egen regi. Tack vare det kan vi samordna byggarbetena och spara pengar åt båda byggprojekten, säger Eva Grahn, entreprenadchef på NCC i Stockholm.

Riksbyggens lägenheter blir 1 – 5 rum och kök och de flesta har två balkonger. Högst upp finns så kallade Top floor apartements med stora terrasser.

NCC:s arbete för Riksbyggen startar i mars 2013 och bostäderna är inflyttningsklara 2014.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]