Byggarbetet startar i november och planen är att 112 lägenheter i Sätra och 38 lägenheter i Hemsta ska stå klara om två år. Foto: NCC
Publicerat 4 oktober, 2016

NCC bygger 750 hyresrätter i Gävle

I november börjar NCC bygga de 150 första av de totalt 750 hyresrätter som Gavlegårdarna planerar i Gävle. Uppdraget är en del i SABO:s avtal för att skapa fler hyresrätter i Sverige.

– Vi är glada att bidra till att ge Gävleborna moderna bostäder till rimlig hyra. NCC:s Folkboende passar både unga och gamla. Vi har hittills byggt 2 700 lägenheter enligt konceptet från Lycksele i norr till Trelleborg i söder. Hälften är hyresrätter, säger Olle Andersson, produktionschef, NCC.   

[ Annons ]

Byggarbetet startar i november och planen är att 112 lägenheter i Sätra och 38 lägenheter i Hemsta ska stå klara om två år. Närmare bestämt beräknas NCC:s arbete i Sätra vara klart senhösten 2018 och i Hemsta årsskiftet 2018/2019. Dessa kombohus från SABO är en del av ett ramavtal med bland annat NCC. Syftet är att underlätta för kommunala bostadsbolag att bygga nya hyresrätter, genom bland annat enklare upphandlingar och nyckelfärdiga hus till ett lägre pris.

I Sätra planeras 112 lägenheter, fördelade på tre åttavåningshus. Ett lika högt hus byggs i Hemsta med 38 lägenheter. Totalt rymmer de 28 ettor på 36 kvadratmeter, 62 tvåor på drygt 50 kvadratmeter och 60 treor på drygt 60 kvadratmeter. Lägenheterna i Hemsta får även inglasade balkonger.

– Gävle växer i snabb takt och bostadsbristen är stor. Vi har i uppdrag att bygga i snitt 150 bostäder per år, totalt 750 fram till år 2020. Den byggtakten har vi inte haft på 25 år i Gävle.  Trots att nya bostäder alltid blir dyrare än äldre kan vi tack vare Kombohus konceptet bygga bostäder till ett pris som ger fler ett nytt hem i Gävle, säger Gavlegårdarnas vd, Cathrine Holgersson.

Konceptet för NCC Folkboende innebär kort byggtid och en låg byggkostnad som resulterar i mindre med ytsmarta lägenheter av hög kvalitet. Lägenheter som dessutom har balkong. Den låga kostnaden åstadkoms genom noggrann planering och en standardiserad produktion, där en stor del gjuts och tillverkas på plats. Att Folkboende dessutom är punkthus, som byggs på höjden och kräver mindre tomt gör att markkostnaden blir mindre.

Affären orderregistrerades  i tredje kvartalet 2016 i affärsområdet NCC Building.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]