Konstruktionerna med sin vikt på 24 ton fick lyftas från pråmen med hjälp av lyftkran. Foto: Melker Dahlstrand
Publicerat 3 oktober, 2016

Nationalmuseums nya takkonstruktioner på plats

Nationalmuseibyggnaden på Blasieholmen är under full renovering. Under helgen genomfördes ett avancerat delprojekt i renoveringen då ljusgårdarnas tak lyftes på plats.

Det är statens fastighetsverk (SFV) som ansvarar för renoveringen. De har sedan sommaren 2014 varit på plats för att göra Friedrich August Stuhlers byggnad till Sveriges modernaste museum. Med modern teknik och innovationer utvecklas nu en fullt modern museibyggnad samtidigt som de kulturhistoriska värdena bevaras.

[ Annons ]

I söndags var det dags för nästa fas då de som var på plats fick beskåda ett spektakulärt lyft. Med hjälp av både en stor pråm och stora lyftkranar lyftes två stycken, 25 ton tunga och 342 kvadratmeter stora, takkonstruktioner på plats över museets båda ljusgårdar.

– Det är klart att det är en del nerver inblandat i ett sådant här moment. Det är en väldig konstruktion det handlar om, både mått- och viktmässigt. För att klara lyftet har vi hyrt in en särskild lyftkran, en kran som ska klara att lyfta upp till 500 ton, säger Cecilia Brännvall, projektchef vid Statens fastighetsverk.

Kontruktionerna behövde en lyftkran för att kunna placeras rätt. Foto: Melker Dahlstrand
Kontruktionerna behövde en lyftkran för att kunna placeras rätt. Foto: Melker Dahlstrand

När konstruktionerna nu är på plats ska den triangelmönstrade delen förses med glas, något som förväntas ta ytterligare ett par månader att genomföra. Ljusgårdarna, som nu öppnas på det sätt de en gång ritades för, är en central del för den nya upplevelsen av Nationalmuseum.

– Det kommer att bli väldigt fint sedan när glaset är på plats och ljusgårdarna kan upplevas i dagsljus, säger Cecilia Brännvall.

Konstruktionerna är ett samarbete mellan arkitekter, konstruktörer, smeder och byggare. Först har nämligen stålbitarna skurits till, därefter svetsats samman, blästrats och till sist målats.

Det är många som varit involverade i arbetet med takkonstruktionerna. Foto; Melker Dahlstrand
Det är många som varit involverade i arbetet med takkonstruktionerna. Foto; Melker Dahlstrand

– Det har varit en utmaning men samtidigt bland det roligaste vi gjort. Ingen bit i konstruktionen är den andra lik. Under åtta veckor har vi, tre-fem smeder, arbetat för att slutföra takkonstruktionen. Jag skulle vilja likna arbetet med att lägga ett gigantiskt pussel, säger Pär Skoglund, projektledare på Sjölins smide i Hudiksvall.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]