Hissen som byggts inne i museet är klädd med flätad mässing som absorberar ljud och ger en behaglig akustik. Foto: Susanna Sköld.
Publicerat 26 oktober, 2017

Nationalmuseum öppnar för smygtitt

Nationalmuseum i Stockholm har sedan 2014 genomgått en omfattande renovering. På lördag smygöppnas dörrarna för allmänheten.

Det har varit ett minst sagt komplext projekt att genomföra renoveringen av Nationalmuseum i Stockholm. Efter drygt tre år är ombyggnationerna snart färdigställda. Om en månad besiktigas bygget, men det dröjer fram till hösten 2018 innan museet öppnas för allmänheten.

[ Annons ]

Med ett undantag.

Lördagen den 28 oktober öppnar Statens Fastighetsverk, som förvaltar byggnaden, upp dörrarna för allmänheten. Men den här gången kommer det inte att vara konsten som står i fokus (den är ännu inte på plats), utan själva byggnaden.

– Det har varit vår största, mest omfattande, renovering någonsin, berättar Cecilia Brännvall, projektchef vid Statens Fastighetsverk, när Fastighetstidningen får en förhandsvisning under torsdagen.

Foto: Susanna Sköld

– Än återstår en del arbete, Nationalmuseum är fortfarande en byggarbetsplats. Samtidigt är vi så pass klara att man kan börja se det fina resultatet. Det ska bli väldigt roligt att få visa upp vad vi gjort och att få se besökarnas reaktioner, fortsätter hon.

Totalt har över 1000 människor varit inblandade i arbetet med renoveringen.

Åsa Carlberg, pressekreterare på Statens Fastighetsverk, är märkbart rörd över att projektet snart är i hamn.

– Det är verkligen känslosamt att stå här inne i Strömsalen och titta på hur fantastiskt vackert det har blivit.

Det är svårt att inte hålla med.

Arkitekten Gert Wingårdh har arbetat hårt med varenda detalj. Utmaningen har legat i att bevara den gamla byggnaden men samtidigt lyckas modernisera och tillgänglighetsanpassa allt. Ibland har stora ingrepp krävts och för att värna byggnadens höga kulturvärden har Statens Fastighetsverk tillsammans med projektörer, arkitekter och andra experter arbetat hårt för att hitta innovativa, och för ögat ibland nästan osynliga, lösningar.

Gert Wingårdh, arkitekt.

Mest stolt är han kanske över den stora hissen mitt i byggnaden. Inklädd i flätad mässing är den nästan ett konstverk i sig. Det är också det enda som tillförts byggnaden efter renoveringen.

– Med den här hissen kan vi slussa upp fyra skolklasser samtidigt, säger Gert Wingårdh. Och det finns även utrymmen för att frakta upp kosten från de stora teknikrummen som ligger här under.

Tillgänglighetsanpassningen har varit extra viktig under arbetets gång, berättar projektledaren Cecilia Brännvall:

– Det är inte bara ett lagkrav utan också en hjärtefråga för oss. Det handlar om mer än att byggnaden ska göras tillgänglig, vi har också sett till att alla ska kunna få en värdig entré och inte behöva gå in genom någon bakdörr.

Golvet är utbytt men centralmotivet i parketten är bevarat.

De olika salarna är målade i den specifika färg som bäst framhåller den aktuella utställningen. När en ny utställning flyttar in, kommer således även väggarna att få ny färg.

På lördag mellan klockan 10-16 finns ett antal specialister på plats för att berätta om renoveringen när Nationalmuseum öppnas upp, om än bara för sex timmar. Statens Fastighetsverk erbjuder gratis guidade turer och uppmanar alla som vill delta att komma i tid.

Här kan du läsa mer om visningen.

Foto: Susanna Sköld.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]