[ Annons ]

Publicerat 29 augusti, 2016

Nästan still i kön hos Hyresnämnden

Endast 60 lägenheter av sammanlagt 43 000 har hunnit behandlas av Hyresnämnden. Det går minst sagt trögt att avgöra nya hyror för hyresgäster hos privata fastighetsägare i Göteborg.

Hyresförhandlingarna drar nu igång för fullt. Samtidigt pågår processen efter att den stora strandningen i Göteborg där 2016 års hyror för drygt 43 000 lägenheter ska avgöras.

[ Annons ]

Och det går trögt. Hyresnämnden har hittills bara avgjort 60 ärenden. Dessutom överklagas det mesta till Svea Hovrätt.

Någon direkt ljusning verkar inte finnas.

– Vi har planerat fyra till sex sammanträden i år och varje ärende är max 25 lägenheter, säger Lise-Lotte Wilkens, tillförordnad chef på Hyresnämnden i Göteborg till Sveriges Radio.

Hittills har utfallen varit till hyresvärdarnas fördel. I en övervägande majoritet av fallen har Hyresnämnden gått på Fastighetsägarnas linje

Rudolf Antoni, tf VD på Fastighetsägarna GFR, beklagar vad den uppkomna situationen ställer till med för både hyresgäster och hyresvärdar. Men han menar att situationen är ett tydligt tecken på ett system som inte fungerar.

– Vi har hela tiden varit öppna för en förhandlingslösning och vi har själva föreslagit medling vid flera tillfällen. Vår inställning har inte förändrats, men då måste vi diskutera nivåer som har förankring i verkligheten. Hyresutvecklingen sackar efter inkomstutvecklingen mer och mer för varje år och så undrar man varför vi har en bostadskris i det här landet, säger Rudolf Antoni.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]