Foto: Shutterstock.
Publicerat 18 oktober, 2017

Nästa år viker byggandet enligt ny prognos

Kraftigaste investeringsökningen på mer än ett decennium är prognosen för byggindustrin för 2017, men redan nästa år blir det en nergång enligt Sveriges Byggindustriers nya konjunkturrapport.

– Investeringarna i bostäder, infrastruktur och offentliga lokaler, såsom förskolor och sjukhus, ökar med 12 procent under 2017. Det är den kraftigaste investeringsökningen på mer än ett decennium, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier i en kommentar till organisationens konjunkturrapport.

[ Annons ]

I år påbörjas byggandet av 73 500 nya bostäder. Samtidigt finns en rad nya förslag som försvårar för den kommande bostadsproduktionen. För 2018 är prognosen 65 300 nya bostäder.

– Med skärpta krav på amortering, minskade ränteavdrag och höjda räntor blir hushållen osäkra och avvaktande. Det blir dyrare att låna och då minskar efterfrågan på det redan byggda. Ändå upplever många bostadsbrist, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier.

Investeringarna i offentliga lokaler är upp med plus 14 procent, men lägre uppgång nästa år med 5 procent. Här räknar Sveriges Byggindustrier med att kommuner ska bygga fler skolor och förskolor.

Men investeringarna i kommersiella fastigheter har trots de goda konjunkturerna mattats något. Ner med en procent i år och prognosen är fortsatt ner med en procent nästa år.

 

– Rätt många projekt, inte minst inom handel, har byggts och det finns nog en mättnad där. Dessutom kanske marknaden är lite avvaktande till vad ränteavdragsreglerna som kommer kan innebära, säger Fredrik Isaksson, chefekonom Sveriges Byggindustrier.

Fredrik Isaksson, chefekonom Sveriges Byggindustrier.

Brist på arbetskraft kan förstås göra att många projekt inte blir av. Arbetskraftsbristen i byggindustrin är högre än i nästan alla andra sektorer.

– Den kortsiktiga lösningen är att i högre grad använda sig av utländsk arbetskraft. Antalet utstationerade arbetstagare uppgick under årets första nio månader till nära 4 200 personer, vilket är 40 procent fler jämfört med samma period i fjol, menar Catharina Elmsäter-Svärd.

 

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]