I den nya närvärmeanläggningen ska berg- och solvärme förse Sigtuna stadsängar med hållbar värme.
Under tisdagen invigdes E.ons nya närvärmeanläggning i Sigtuna stadsängar norr om Stockholm.
– Vi har byggt en modern och energieffektiv närvärmeanläggning där vi tar värme inte bara från jordens inre utan också från solens värmande strålar. Äntligen får vi nu inviga anläggningen som blir en viktig del i Stadsängarnas hållbarhetsarbete, säger Michel Thomas, chef för City Quarter & Energy Solutions på E.ON.
Närvärmeanläggningen består av 80 bergvärmehål som borrats till 350 meters djup. Uppe på anläggningens tak finns dessutom så kallade uteluftskollektorer som under sommaren återladdar borrhålen och därmed återställer värmebalansen i berget. PÅ så vis går det att minska värmepumparnas elanvändning, vilket man på E.on framhåller som ett viktigt bidrag för att mildra kapacitetsbristen i elnäten.
– Det känns väldigt bra att Sigtuna Stadsängar, en av Sveriges mest hållbara stadsdelar, får en så innovativ och unik energiförsörjning. Anläggningen ligger i absolut framkant när det gäller lokal energiproduktion, vilket vi är mycket stolta över att ha här i Sigtuna kommun, säger Mats Weibull (M), ordförande i bygg-och miljönämnden.
I området har E.ON byggt ett tillhörande lågvärmenät som levererar maxtemperaturen 60 grader året om till fastigheterna. Lågvärmenät har fördelen ett att det inte kräver lika mycket energi som ett traditionellt fjärrvärmenät, men inomhuskomforten för de boende är ändå densamma.