[ Annons ]

Helena Olsson, chef stadsutveckling och samhälle på Fastighetsägarna Stockholm. Foto: Johan Bergmark
Publicerat 11 juni, 2019

”När människor dröjer kvar på en plats ökar trivseln”

Här på Norra Agnegatan på Kungsholmen i Stockholm kommer det att vara sommargågata fram till och med den 20 september. Detta efter ett initiativ från en Kungsholmsbo i reaktion på att stadsdelen var den enda i innerstaden utan gågata.

Helena Olsson, chef stadsutveckling och samhälle på Fastighetsägarna Stockholm, skulle gärna se att processen för denna typ av medborgardriven stadsutveckling blir ännu enklare.

[ Annons ]

– Många bär på en idé om hur en plats i det offentliga skulle kunna göras roligare och mer trivsam. Kommuner bör ta tillvara på detta genom att förenkla för eldsjälar och andra aktörer att genomföra stadsförbättrande idéer. När människor dröjer kvar på en plats ökar trivseln, men är också kommersiellt gynnsamt. På många håll bromsas försök att få stadsmiljön lite roligare helt i onödan. Därför har vi inom ramen för Näringslivets regelnämnds förslag till regelförbättringar i Sverige 2018–2022 lagt fram förslaget att underlätta medborgardriven stadsutveckling genom en-väg-in till kommunen. Det skulle innebära en väsentlig förenkling för att genomföra denna typ av tillfälliga projekt.

Stockholms stad har underlättat denna typ av medborgardriven stadsutveckling genom projektet Levande Stockholm. Och i Örnsköldsvik har kommunen ihop med Fastighetsägarna och den lokala centrumföreningen initierat www.taplatsiovik.se där folk kan boka en bakgård för kalas, loppis eller konsert. Men det behövs fler modiga kommuner.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Opinion ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]