[ Annons ]

Gustaf Lantz delar med sig av sina bästa tips för att lösa bostadsrelaterade konflikter. Foto: Jennifer Glans.
Publicerat 23 januari, 2017

När konflikten är ett faktum

Som förvaltare finns det en del saker som är viktiga att tänka på när du hanterar bostadskonflikter. Här är fem tips från juristen Gustaf Lantz som är aktuell med handboken ”Så hanterar du bostadskonflikter”. 

Det är viktigt att arbeta förebyggande och att utbilda personalen i hur man hanterar bostadskonflikter om de skulle uppstå. Det menar juristen Gustaf Lantz. Hemmet har en central roll i våra liv och är därför något som påverkar oss mycket.

[ Annons ]

Som medlare är det viktigt att inte ha förutfattade meningar – var metodisk, förbered dig och arbeta efter en checklista. Det är också bra att tänka igenom vad som kan hända innan man pratar om en konflikt.

– Ta dig tid till att förbereda dig, det kommer spara både tid och energi, är ett av Gustaf Lantz bästa råd.

5 tips från juristen

  1. Skaffa dig en överblick

Det är lättare att hantera en konflikt när man vet vad som sker i en förhandling. Ta reda på vad konflikten handlar om och vad den har för ingredienser. Allt som sker kan delas in i olika faser. För att komma vidare kan det därför vara bra att tänka på vad som händer om du sätter upp andra regler för hur ni ska prata om konflikten.

  1. Vilka intressen finns?

Nöj dig inte med att ta reda på vad de olika parterna vill, utan också varför de vill det. Först då är det möjligt att hitta lösningar som faktiskt hjälper bägge parterna.

  1. Hitta alternativ

Ta reda på vilka alternativ som finns. Om parterna inte kommer överens – vad händer då? Få de inblandade att själva reflektera över vad som händer om ni inte kommer fram till en lösning. Försök även att komma överens med dem om hur ni ska prata om konflikten och sätt upp förhållningsregler. Var noga med vad du använder för ord och rubrik i en kallelse till ett möte. Det kommer att prägla parternas förväntningar på mötet.

  1. Var lyhörd

Lyssna på vad konfliktens parter säger – stämmer det med vad du först trodde? Ibland finns det någonting i konflikten som du inte kände till från början som också kan förklara varför någon har satt sig på tvären.

  1. Visa medmänsklighet 

Försök skilja på att känna med någon och att hålla med någon. Det är inte samma sak. Uppmärksamma att du ser att någon mår dåligt i en konflikt, det gör de allra flesta. Det är inte samma sak som att säga att man håller med personen i fråga. Får man en kontakt med parterna så är det mycket lättare att hitta en lösning.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]