[ Annons ]

Illustration: Uppsala Universitet
Publicerat 7 december, 2015

Nanoteknik tros kunna bota sjuka hus

En lovande lösning på det så kallade ”sjuka hus-syndromet” är under utveckling vid Uppsala universitet. I en ny avhandling presenteras hur en fönsterbeläggning i nanoteknik kan bryta ner organiska föroreningar till vatten och koldioxid.

Skadliga organiska molekyler i inomhusluft kan orsaka ohälsa, något som kallas ”sjuka hus-syndromet”.

[ Annons ]

Dagens luftreningsmetoder kräver både energi och underhåll, men nu är en annan typ av lösning under utveckling – med hjälp av nanoteknik.

Tekniken, som utvecklas vid Uppsala universitet består av fönsterglas med en särskild nanostrukturerad beläggning. Materialet använder solljuset för att bryta ned organiska föroreningar till enbart vatten och koldioxid.

Ytbeläggningarna är av titandioxid, är helt genomskinliga och har en tjocklek på omkring en mikrometer (hundra gånger mindre än diametern av ett mänskligt hårstrå). De har visat sig vara mycket effektiva för att avlägsna acetaldehyd, som är en vanlig förorening i inomhusluften.

På senare tid har betongytor impregnerad med titandioxid och använts för att minska luftföroreningar i luften utomhus. Ett fältförsök har utförts i Malmö. Nu öppnas alltså möjligheterna upp att använda tekniken även för att rena inomhusluft.

Bozhidar Stefanov, forskare vid avdelningen för fasta tillståndets fysik på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet, försvarar sin avhandling i ämnet den 11 december.

Läs mer om disputationen och avhandlingen i sin helhet här.

Fakta: Titandioxid

Beläggningen innehåller titandioxid, ett vitt pigment som ofta ingår i målarfärger, tandkräm och solskyddsmedel. I form av nanopartiklar uppnår de speciella egenskaper som gör dem mycket reaktiva. Nanopartiklarna av titandioxid kan absorbera ultraviolett ljus och använda ljusets energi för att förstöra organiska molekyler på sina ytor i en process som kallas fotokatalys. Därför kallas titandioxid nanoteknikens ”vita riddare” och är en utmärke fotokatalysator för vatten- och luftrening.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]