[ Annons ]

Visionsbild: Sveafastigheter
Publicerat 28 oktober, 2021

Näckrosen byggs i grön betong

Minst 40 procent lägre koldioxidutsläpp. Det är målet när Sveafastigheter bygger nytt i betong i Jordbro.  

Hållbar innovation är ledstjärnan i arbetet att skapa det nya kvarteret i Jordbro. Fastigheterna byggs med återvunnet armeringsjärn och så kallad grön betong, traditionell betong blandat med restprodukter från masugnsslagg. Betongen kommer att användas i grundplattan, de platsgjutna källarväggarna och undergjutningarna. Materialvalen, tillsammans med en optimerad konstruktion, beräknas minska koldioxidutsläppet med minst 40 procent jämfört med om ny armering, traditionell betong och standardiserad konstruktion använts. 

– Vi är glada att kunna engagera oss i Jordbros utveckling. Vi vill bidra till platsens attraktivitet och samtidigt använda smarta hållbarhetslösningar som väsentligt håller nere koldioxidavtrycket från byggnationen, säger Viktor Mandel, vd, Sveafastigheter.

[ Annons ]

Ambitionen är att utveckla Jordbro till en mer attraktiv, levande och hållbar stadsdel, där Näckrosen blir det första bostadskvarter som byggs i området sedan 2018.

– Vi har ett tätt samarbete med vår totalentreprenad, H2 Entreprenad. För varje projekt tar vi med lärdomar från föregående projekt tillsammans med de senaste innovationerna för att stretcha vårt hållbarhetsarbete. I Näckrosen är det framförallt den slimmade, optimerade stomkonstruktionen tillsammans med grön betong och återvunnen armering som kraftigt minskar vårt koldioxidutsläpp, säger Görel Hällqvist, Affärsområdeschef Projekt, Sveafastigheter. 

Näckrosen kommer också att utrustas med solceller på taken och certifieras med Miljöbyggnad Silver. Hela byggnationen är en del av ett pilotprojekt där Sveafastigheter och H2 Entreprenad samarbetar med Prodikt, en plattform för att klimatberäkna allt ingående material som används till fastigheterna.

Det Östra kvarteret planeras vara klart 2023 och det Västra 2024, och kommer tillsammans att bestå av 367 lägenheter inklusive tolv LSS-bostäder och en förskola. Längre fram planeras det också för ett nytt centrum.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]