Om cirka två år kommer de första nygamla husen i Stockholmsregionen att stå klara för inflyttning. Hundra lägenheter i fastigheter som exteriört ska andas klassicistisk stil från 30-talet. Kravet från kommunen är att det ska kännas trovärdigt och inte vara en blek kopia.
Nya lägenheter i gammaldags förpackning. Att bygga nya bostadshus i klassicistisk stil med inspiration av den arkitektur som fanns runt sekelskiftet och fram till 30-talet är något som de flesta stadsplanerare och arkitekter brukar värja sig för. Argumentet är att varje tid har sin byggnadsstil och att alla försök att göra repliker kommer upplevas som pastischer. Dessutom skulle prislappen för dessa bostäder bli allt för hög.
Men i Nacka kommun har den politiska ledningen nu beslutat att ta detta kontroversiella steg. Hundra lägenheter i den nya stadsdelen Centrala Nacka kommer antagligen bli Stockholmregionens första ”gammaldags” kopior som ska stå klara 2022. I den markanvisning som kommunen lämnat till Wallenstam är kravet tydligt att byggnaden ska upplevas som genuint klassicistiskt.
– Vi ställer höga krav, det ska kännas trovärdigt och konsekvent genomfört, inte en blek kopia, säger Katarina Wåhlin Alm stadsutvecklingsdirektör i Nacka kommun.
Hon betonar att det är den politiska ledningen som vill ha ett sådant inslag i den nya stadsdelen men att hon själv inte har några principiella invändningar.
– Det kommer att bli spännande och en byggnadsstil som uppskattas av många. Vi utvecklar en ny Naturban stadsdel med 6 000 bostäder som ska präglas av mångfald och kontraster.
Den aktuella tomten är sista kvarteret i första etappen med 1 000 bostäder. Enligt Katarina Wåhlin Alm var intresset stort hos flera byggaktörer men valet föll på Wallenstam som kunde visa upp en hög ambition och bra plan för projektet. Prislappen för marken är satt till 17 000 kronor per kvadratmeter.
En av knäckfrågorna i diskussionerna med Wallenstam var hur mycket dyrare produktionen kommer bli när det inte går att använda konventionell och mer industriella byggmetoder.
– Det blir förstås en merkostnad och vi kom fram till att det ska vara en kompensation om de lyckas leverera ett klassiskt kvarter enligt vår förväntan – då kan bolaget få avdrag med upp till 2 000 kronor per kvadratmeter, säger Katarina Wåhlin Alm.
Wallenstam planerar att bygga blandade upplåtelseformer – både bostadsrätter och hyresrätter på marken. Interiört kommer de boende inte att märka av någon 30-talskänsla, det ska vara modernt inrett, säger Mathias Aronsson, vice vd på Wallenstam med ansvar för region Stockholm.
Hur mycket dyrare bedömer ni att produktionen blir?
– Vi bygger alltid kostnadseffektivt med hög kvalitet, siffror på produktionskostnader anger vi inte.
Finns kunskapen hos arkitekter och byggbolagen att uppföra ett sådant hus?
– Ja det är absolut vår bedömning, säger Mathias Aronsson.
Hos Arkitekturupproret, en organisation som propagerar för traditionellt inspirerad arkitektur och kallar den samtida arkitekturen med ord som brutal, monsterkubism och dagismodernism, är det tummen upp till Nacka kommun.
– Det är en framgång att folkvalda representanter lyssnar på vad folk vill ha. Jag har talat med såväl direktörer som busschaufförer som säger att de vill se och bo i vackra hus., säger Eric Norin, medlem i Arkitekturupproret och även arkitekt i bolaget Tradition arkitekter,
Han ser inget större problem med att byggnader har en exteriör i klassisk stil men sedan interiört speglar en annan tid.
– Det är fler människor som ser och berörs av byggnadens exteriör, så ur ett demokratiskt perspektiv finns det förankring att göra så. Men om man dessutom kan bygga med hög takhöjd, fina parkettgolv, stuckatur och fönster med riktigt trä är det bara bonus, säger Eric Norin.
Tror du att det finns folk som är beredda att betala de hyror som sådan lägenheter kommer att kosta?
– Det finns folk som köper en Lamborghini istället för en Volvo, problemet är snarare att vi inte har en fri hyressättning som gör det möjligt att bygga med hög kvalitet. Ur hållbarhetsperspektiv är det också bättre att bygga med hög kvalitet så att husen kan stå i flera hundra år istället för att rivas efter 50 år, säger Eric Norin.