[ Annons ]

Återbrukad lärmiljö i Boo gårds skola. Foto: Nacka Stad
Publicerat 6 oktober, 2021

Nacka återbrukar möbler

Genom att skapa en intern webbshop ska olika verksamheter i Nacka kommun kunna återbruka möbler i större utsträckning.

Nacka kommun tar flera initiativ för att öka återbruket och lagring av möbler i sina verksamheter. Bland annat kommer kommunen att ta fram en intern webbshop där de olika verksamheterna kan annonsera ut möbler som inte längre behövs. Hittar man ingen användning i annan verksamhet så finns det nu lagerhållningsmöjligheter av möbler och inredning. Men satsar också på att reparera gamla möbler och inredningar. Det ska också finnas ökade möjligheter att köpa in delar eller komplement till befintliga möbler och även möjlighet att anpassa dem efter önskemål.

– Vi som kommun behöver arbeta mer aktivt med konsumtionsfrågorna och det måste bli lättare för våra verksamheter att göra rätt när det gäller miljö och återbruk. Vi behöver ta hand om våra resurser på ett helt annat sätt, vi behöver tänka om, tänka på nya sätt och spara pengar – och just därför är återbruket så bra på olika sätt. Istället för att köpa nytt återanvänder vi det vi redan har. Det är i linje med Nackas miljömål och agenda 2030, men också Nackas styrmodell;  bästa värde för skattepengarna, säger Hans Peters (C), ordförande i kommunstyrelsens miljöutskott.

[ Annons ]

När Boo gårds skola byggdes ut för att kunna ta emot elever ända upp till årskurs 9, har återbruk halverat kostnaden för inredning och möbler. 

– Vi ville investera i elevernas lärmiljö och lärarnas dagliga miljöer på ett miljömässigt smart och inte så traditionellt sätt. Höga och låga bord i matsalen, sittpuffar och soffor – barnen älskar det och man ser inte att det är återbrukade möbler. Att vi kan återvända något som inte andra vill ha känns bra och långsiktigt, säger Ulrika Hjertzell, biträdande rektor på Boo gårds skola.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]