Foto: Per Kristiansen
Publicerat 4 december, 2018

Mycket energi bakom uttänkt design

Net Insight var en av de nominerade i tävlingen Sveriges snyggaste kontor. Vann gjorde dock Atrium Ljungberg.

Net Insight utvecklar och levererar hård- och mjukvara för stora livesändningar som Super Bowl och Eurovision Song Contest. Maria Hellström, operativ chef och ansvarig för lokalerna, berättar att det inte varit helt lätt att hitta en lokal som kan inhysa serverhallar, utrymme för labb, godsmottagning och dessutom tilltagen yta för arbetsplatser till 180 medarbetare.

[ Annons ]

Till slut föll valet på Solna Business Park.

– Vi har nu fått ett modernt och hållbart kontor som representerar oss som företag och varumärke på ett tydligare sätt, säger Maria Hellström.

– För oss som fastighetsägare har den stora utmaningen varit att verksamheten kräver så mycket el och att lösa kylningen av de stora serverhallarna på ett så klimat- och energieffektivt sätt som möjligt. Tillsammans har vi verkligen tänkt till med denna lösning, säger Pontus Grönborg, driftledare på Fabege.

1. Den smarta uteluftlösningen kapar energiförbrukningen med 1 000 MWh. Tillsammans med det minskade fjärrvärmeinköpet har man minskat energianvändningen motsvarande 100 villor.

2. Överskottsvärme från datahallarna används för att värma hela huset. Det gör att man klarar sig med ett litet tillskott av fjärrvärme. Enligt beräkningarna minskar det avancerade systemet behovet av köpt värmeenergi med cirka 1 000 MWh.

3. Kontoret använder utomhusluft för att kyla ner bolagets datahallar samtidigt som den värme som hallarna alstrar används för att värma upp fastigheten. Eftersom Net Insights utrustning är byggd för att klara höga temperaturer klarar frikylesystemet kylan så länge utetemperaturen är under 27 grader.

4. Genomgående har man valt ett vitare ljus för att få en piggare och mer dagsljuslik miljö med spotlights som kan riktas in för ett mer individanpassat ljus.

5. Serverhallar och labb är mycket energislukande. Här tillverkade Phillips tidigare utrustning för mammografi, så det fanns redan tillräckligt med elkapacitet i ledningarna.

6. Net Insight specialbygger utrustning som snabbt behöver levereras till kunder över hela världen. Via lastkajen kan man ta godset rakt in i lokalen.

7. Bolagets egenutvecklade lösning Nimbra möjliggör sändningar i realtid från arenor runtom hela världen. Här har man lånat designen på det perforerade skalet för att klä in en pelare.

8. Inredningskonceptet bygger på TV-studioinfluenser med uppbyggda miljöer utifrån kameravinkel-perspektivet

9. Det behövs rejäl takhöjd för serverhallar, utrymmen för labb och godsmottagning. Även i kontorsdelarna är det 4,90 i takhöjd.

10. Färgerna från logotypen har fått styra färgsättningen. Som här på den ”svävande” receptionsdisken (fästet på pelaren bär upp hela konstruktionen)

11. Man ville behålla en del av den tidigare industrikänslan. Som här det slipade betonggolvet.

Fakta
Beställare: Net Insight
Fastighetsägare: Fabege
Arkitekter: Studio Stockholm
Storlek: 3 500 kvadratmeter

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]