Karlstad kommun gör skyfallsåtgärder i centrum, bland annat med medel från MSB. ”Vi har många ansökningar och behoven är stora”, säger Ida Axelsson Wall, samordnare på MSB.
I Centraleuropa orsakade nyligen kraftiga skyfall med regnovädret Boris skador för miljarder kronor och 20 människor dog på grund av översvämningar. Enligt en ny studie som forskare i World Weather Attribution har gjort, så ökar klimatförändringar risken för översvämningar med det dubbla.
Även Sverige har drabbats av kraftiga skyfall och stora skador, som i Gävle 2021 där kraven från de som drabbades är 1,5 miljarder kronor, varav många fastighetsägare.
För att förebygga skador av översvämningar kan kommuner söka bidrag från MSB. I år finns 500 miljoner avsatta till att förebygga naturolyckor.
I Karlstad kommer man att göra skyfallsåtgärder på Hamngatan i samband med ombyggnationen av Karlstads resecentrum. Totalt beräknas åtgärderna kosta drygt 54 miljoner kronor, och nu har alltså MSB valt att bidra med 32,6 miljoner av dessa.
– Det känns bra att vi får stöd från staten för att kunna minska riskerna för Karlstad vid skyfall. Det är stora kostnader, men otroligt viktigt för att kunna skydda samhällsviktiga funktioner och att vi ska kunna fortsätta växa, säger kommunalråd Frida Nilsson (C), i en kommentar.
Ida Axelsson Wall, samordnare på MSB för statsbidrag till förebyggande åtgärder mot naturolyckor, säger att många kommuner har upptäckt att det finns medel att söka.
– Just nu ligger det ansökningar för totalt två miljarder kronor. Vår budget i år är 506 miljoner och regeringen har i budgetpropositionen aviserat liknande summor för 2025 och även en indikation att det blir samma 2026 och 2027, säger Ida Axelsson Wall.
Är det tillräckligt?
– Det är en fråga för politiken, men det finns onekligen stora behov i kommunerna att göra sådana insatser.
För att sortera fram vilka som får medel tittar MSB på vad som ger mest effekt för pengarna och prioriterar från det.
Kan även fastighetsägare söka medel?
– Nej, enbart kommuner. Sedan kan kommunen ha andra aktörer, som fastighetsägare som skjuter till pengar också. Inte så vanligt, men det sker ibland, säger Ida Axelsson Wall.
Hon poängterar att detta enbart är medel till naturolyckor, inte till insatser som beror på ökat regnande över tid.
– Den som drabbas av återkommande problem med mycket regn upplever det nog som naturolycka, men vår roll är att rikta insatserna mot de värsta scenarion. Det övriga, mer vardagliga, har fastighetsägare och kommunerna ansvar för.