På fredagen invigdes Obos det första nybyggda skyddsrummet sedan 2002 i sitt bostadsprojekt i Nacka utanför Stockholm.
Bygger man skyddsrum idag bekostar man det själv, det utgår inga bidrag från staten. Kanske är det anledningen till att det har inte byggts några nya skyddsrumsplatser i Sverige sedan 2002.
Nu har Obos tagit det i sammanhanget unika beslutet att bygga ett skyddsrum i sitt nybyggda kvarter Elverkshusen. Skyddsrummet har kapacitet att rymma 120 personer.
– Vi lever i en tid med både ökad osäkerhet och medvetenhet om vikten av att kunna skydda sig själv och sina nära. Vi är glada och stolta över att kunna bidra till denna extra säkerhet och trygghet, säger Sofia Ljungdahl, VD på Obos Nya Hem.
Skyddsrummet i Brf Ampere är byggt enligt de senaste tekniska specifikationerna och uppfyller alla krav för maximalt skydd enligt kraven från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Med förstärkta väggar och dörrar som kan stå emot tryckvågor från explosioner, brand och bråte från rasande byggnader är skyddsrummet utformat för robust säkerhet. Det är även utrustat med ändamålsenlig ventilation och en luftsluss för att skydda mot giftiga gaser.
– Många kunder som köpt lägenheterna i huset har uttryckt uppskattning över denna tillgång. Skyddsrummet är ett resultat av vårt engagemang för att bygga hållbara och säkra bostäder för framtiden, säger Sofia Ljungdahl.
En sammanställning av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap från förra året visade att Nacka har 496 skyddsrum som rymmer totalt 64?393 personer. Samtidigt bor det 110?399 personer i kommunen, vilket innebär att 42 procent av Nackaborna alltså inte får plats. Det nya skyddsrummet är ett välkommet tillskott för kommunens invånare.
– Att Obos bygger ett helt nytt skyddsrum är väldigt positivt och ett viktigt steg för att öka tryggheten för Nackaborna i ett osäkert omvärldsläge, säger Jonas Raber, säkerhetschef i Nacka kommun.
Skyddsrum i Sverige är en viktig del av landets beredskapssystem, med ungefär 65 000 skyddsrum fördelade över hela landet och en kapacitet att skydda ungefär sju miljoner människor. Det gör Sverige till ett av de skyddsrumstätaste länderna i världen, och ett 30-tal MSB-anställda genomför kontinuerligt kontroller, enligt Elin Bohman, pressekreterare på MSB.
Tillgången på och ansvaret av skyddsrummen har varit aktuellt de senaste åren på grund av kriget i Ukraina. Bland annat skrev Fastighetstidningen i början av 2024 om att MSB fått 100 miljoner av regeringen som ska användas till upprustning av skyddsrum. Likaså har det gjorts en utredning som väntas lägga större ansvar på fastighetsägaren att ställa iordning skyddsrum vid behov.
De flesta skyddsrum finns i bostadshus, skolor och industrifastigheter och kan i fredstid användas för andra ändamål, som förråd eller föreningslokaler, men måste snabbt kunna ställas i ordning vid inom 48 timmar, om regeringen beslutar om höjd beredskap i Sverige.
Viktigt är att ägaren till skyddsrummet ser till att skyltar finns uppsatta och regelbundet ser över sina skyddsrum och skyddsrumsförråd. Här finns mer information om vilka regler som gäller.