Tomas Eriksson, gruppledare för Miljöpartiet i Stockholms läns landsting menar att utbyggnaden av solceller går för långsamt inom landstinget. Montage: Shutterstock/Fredrik Hjerling
Publicerat 29 maj, 2017

MP vill klä t-banestationer i solceller

Miljöpartiet i Stockholms läns landsting vill klä alla tunnelbanestationer i utomhusläge med solceller. Totalt vill partiets gruppledare se att 30 000 kvadratmeter solceller installeras under nästa år.

Miljöpartiet vill att landstinget nästa år installerar 30 000 kvadratmeter solceller på sina egna fastigheter. Partiets gruppledare i Stockholms läns landsting, Tomas Eriksson, föreslår att alla tunnelbanestationer i utomhusläge med start på gröna linjen samt uppgången vid Sergels torg, kläs i solceller.

[ Annons ]

– Vår ambition är att Stockholms läns landsting ska vara helt fossilfritt till 2025 och då behöver vi ta ledartröjan i det här arbetet. Genom att installera solceller på tunnelbanan blir det även visuellt för medborgarna att vi driver på, säger Tomas Eriksson.

Stockholms läns landsting producerar idag en del av sin egen el genom solceller, bland annat från en bussdepå i Gubbängen som i fjol genererade 96 186 kWh el, men Miljöpartiet anser att utbyggnaden går för sakta.

– I alliansen pratar Centerpartiet gärna om solceller, men väldigt lite händer. Av de solceller de utlovade 2015 har fortfarande bara en tredjedel installerats.

I dagsläget är det Moderaterna som är det styrande partiet i landstinget. Men Miljöpartiet kan, trots sina få mandat i fullmäktige, kanske ändå vinna gehör för sitt utspel. Landstinget skriver på sin webbplats att man just nu ser över möjligheterna till utbyggnad av solceller på sina egna fastigheters tak.

 

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]