[ Annons ]

Den första september är det skiftbyte i vd-stolen hos Fastighetsägarna Stockholm. Fastighetstidningen tog pulsen på avgående och nya vd under en sommarfrukost.
Publicerat 22 augusti, 2013

Möt gamla och nya vd:n i Fastighetsägarna Stockholm

Den första september är det skiftbyte i vd-stolen hos Fastighetsägarna Stockholm. Fastighetstidningen tog pulsen på avgående och nya vd under en sommarfrukost.

Avgående vd Christer Jansson:

[ Annons ]

”Stadsutveckling är en viktig fråga”

För 14 år sedan rekryterades Christer Jansson till posten som vd för Fastighetsägarna Stockholm. Särskilt mycket om fastigheter visste han inte då.
– Det var ett modigt beslut av den styrelsen att anställa mig, säger Christer Jansson och beställer café au lait på Petite France, på Kungsholmen i Stockholm. Det är också i denna stadsdel som Christer Jansson bor och arbetar.

Men nu lämnar han posten 61 år gammal. Störst fokus under de 14 åren har förstås varit avregleringen av hyrorna.
– Där har vi kommit en bit på vägen men jag hade nog hoppats att vi vid här laget skulle ha en mer normal bostadshyresmarknad.

Vid sidan av den frågan betonar Christer att han framför allt varit mån om att göra Fastighetsägarna till en drivande kraft i Stockholmregionens utveckling.
– Ekonomisk tillväxt är viktigt för alla fastighetsägare i området, vare sig man är stor, liten, har hyresrätter, kommersiella lokaler eller är medlemmar i en bostadsrättsförening. Här finns inga motstridiga intressen. Stadsutveckling i vid mening är också traditionellt en viktig fråga för fastighetsägare.

Han tycker att Fastighetsägarna fortfarande allt för mycket ses som representanter för hyreshusägare och motpart till Hyresgästföreningen, och inte som företrädare för en hel bransch.
– Därför måste vi jobba vidare med vår nya strategi, men den rollen är inte helt självklar för alla inom organisationen. En del av de förtroendevalda ser fortfarande kampen mot Hyresgästföreningen som den enda viktiga frågan. Jag är övertygad om att om perspektivet breddas så är det också enklare att nå fram i hyresfrågan, säger Christer Jansson. 

När Christer Jansson lämnar posten väntar just nu inga andra uppdrag än styrelsestol i John Mattson Fastigheter AB.
– Att inte göra något alls är en underskattad sysselsättning, säger han.

_________________________________________________

tillträdande vd Billy McCormac:

”Verkligheten vår bästa vän just nu”

Fastighetsägarna Stockholms tillträdande vd Billy McCormac har en månad kvar som seniorkonsult på Prime PR när vi ses för en frukost. Trots att vi befinner oss på Nytorget i själva epicentrum för kaffelatte-kulturen blir det bara en flaska mineralvatten innan han skyndar vidare. Billy McCormac är amerikanen som fann kärleken i Sverige. Här har han varit bosatt sedan 1995.
– Jag har suttit med i styrelsen i bostadsrättsföreningen sedan vi flyttade in i de här kvarteren. Där har vi haft en del kontakt med Fastighetsägarna Service.

Nu är det inte i första hand hans erfarenhet från fastighetsbranschen som kvalificerar honom för det nya jobbet.
– Det handlar mer om att kunna kommunicera komplexa idéer på ett enkelt sätt och att vara bra på att bygga relationer.

Billy McCormac menar att det vore förhastat att redan nu i detalj diskutera vilka som kommer att vara viktigaste frågorna på agendan. Men hyresregleringen kommer såklart att finnas där.
– Där är verkligheten vår bästa vän just nu. Att Stockholm växer med två fullastade SL-bussar om dagen sätter fingret på att bostadsmarknaden måste vara dynamisk och rörlig för att kunna möta de behoven. Mycket handlar om att få folk förstå hela problembilden. En fastighetsmarknad som inte fungerar handlar inte bara om fastighetsägarnas villkor, utan om hela regionens utveckling.

Billy McCormac  var en av dem som ledde Twitter-vågen i Sverige.
– Visst gillar jag sociala medier, framförallt är långa podcasts en favorit.  Men det finns ändå inget som slår det gamla sättet att driva opinions- och lobbyarbete. Jag satsar  majoriteten av min tid på att vara ute på fältet.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]