[ Annons ]

Energi- och vattensnål och ännu enklare att använda. Så ser framtidens tvättmaskin ut.
Publicerat 28 februari, 2011

Morgondagens tvättmaskin

Energi- och vattensnål och ännu enklare att använda. Så ser framtidens tvättmaskin ut.

Att fortsätta minimera miljöpåverkan är en viktig drivkraft för morgondagens tvätt- och torkutrustning. Hos forskningsinstitutet Swerea IVF i Göteborg, försöker man i projektet S’wash ta fram en både energi- och vattensnål tvättmaskin. Med nya tvättmedel, som tvättar bra redan vid låga temperaturer, ska energianvändningen kunna minska med över hälften. Genom att spara sköljvatten i särskilda tankar, som sedan återanvänds som tvättvatten i nästa tvätt, ska vattenförbrukningen minska med en tredjedel – från sextio till under tjugo liter för en sexkilostvätt.

[ Annons ]

– Vatten är ingen bristvara i Sverige, men på många andra håll i världen. Ska maskinerna förbruka ännu mindre vatten måste vi börja återanvända det, säger Anne-Charlotte Hanning på Swerea IVF.

Den nyutvecklade maskinen tvättar lika rent med 25 procent mindre tvättmedel. Därför är maskinen föredd med automatisk dosering av tvättmedel. Projektet startade 2008 och förhoppningen är att en första prototyp ska stå färdig under nästa år. Innan en maskin kan finnas på marknaden dröjer det ytterligare ett par år. Att torka kläder kräver betydligt mer energi än tvätta – torktumlaren drar vanligtvis tre till fem gånger mer energi än tvättmaskinen. Mycket av utvecklingsarbetet hos tillverkarna handlar därför om att minimera energibehovet för centrifugering och tumling.

Redan idag finns särskilda värmepumpar att köpa som tillbehör. De kan minska energibehovet i torktumlaren med över hälften, berättar Lars Örnholmer, konstruktionschef på Electrolux Laundry Systems.  I dag centrifugeras kläder i maximalt 1600 varv per minut (eller som tillverkarna säger: med g-faktor 425 – det vill säga kläderna utsätts för 425 gånger jordens dragningskraft). För att det maximala varvtalet ska kunna nås, är det viktigt att komma till rätta med vibrationer som ökar slitage och ljud  – ju högre centrifugering, desto mer vibrationer. Genom att se till att tvätten ligger jämnt fördelad i trumman kan vibrationerna hållas nere.

– Vi jobbar med intelligent teknik och sensorer, som känner av så att tvätten ligger rätt när centrifugeringen startar, säger Lars Örnholmer.

Electrolux lanserade nyligen en mobiltjänst. När tvätten är färdig skickas ett sms, och skulle något fel uppstå skickas ett meddelande till servicetekniker. I framtiden hoppas Lars Örnholmer att det ska bli ännu enklare att tvätta, exempelvis att välja tvättprogram.

– Ungdomar bryr sig sällan om tvättråd i kläderna, de har ’skitiga jeans’ som de bara vill tvätta. Vi utvecklar mer intuitiva användargränssnitt. Men det ligger i framtiden. •

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]