[ Annons ]

Foto: Regeringen.
Publicerat 4 juni, 2021

Morgan Johansson: ”Inga marknadshyror”

Morgan Johansson kommenterade utredningen om nytt hyressättningssystem på den egna pressträffen. Justitieministern menar att det finns vissa problem med förslaget och ser framför sig vidare förhandlingar med C och L. 

Morgan Johansson förklarade också att det hyresgästerna främst borde vara rädda för är att Vänsterpartiet gör allvar av sitt hot att fälla regeringen.

Han medverkade inte när utredaren Kazimir Åberg presenterade sin utredning om fri hyressättning för nyproduktion. På en egen pressträffen kommenterade han förslaget och såg både fördelar och problem. 

[ Annons ]

Till det justitieministern såg positivt på är möjligheten för fastighetsägare att också fortsatt tillämpa presumtionssystemet. Även utredningens förslag om att KPI ska vara huvudregeln för årliga hyresförändringar gillades av ministern. Däremot såg han problem med att hyran även ska kunna förändras vid ”ändrade förhållande”. Där behövs mer tydlighet, anser Johansson. 

En annan invändning gäller att fri hyressättning även ska tillämpas när hyresgäster byts ut. Det menar Johansson strider mot överenskommelsen som regeringen gjort med Centern och Liberalerna i Januariavtalet.

Nu väntar remissrunda innan förslaget kan lämnas till riksdagen i början av nästa år. Morgan Johansson menar att utredningen kommer behöva ytterligare förhandlingar mellan januaripartierna för att hantera de problem han anser finnas.

Justitieministern passade också på att rikta kritik mot diskussionerna som föregått förslaget. Han menar att det förekommit ”kampanjer och agitation” och att förslaget beskrivits på ett felaktigt sätt. Bland dem som kritiserades hörde också Vänsterpartiet, som lovat att fälla regeringen om förslaget blir verklighet. Det skulle enligt Morgan Johansson leda till regeringskris.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]