[ Annons ]

Publicerat 18 augusti, 2020

Monumentalkonst i kreativ stadsdel

Under tisdagen skedde den officiella invigningen av det färgskimrande konstverket som pryder den nybyggda fastigheten Sthlm 04 i vad som ska bli Hammarby Sjöstads nya kreativa stadsdel.

Konstnären Jesper Nyrénsens senaste verk är stort, hela 18 meter brett och 25 meter högt. Det färgskimrande geometriska motivet på stålplåt pryder tillfälligt fasaden till Sthlm 04. Bygget av husen Sthlm 01 (det Fastighetstidningen insisterar ska heta Gullmarsskrapan) och Sthlm 04 befinner sig nu i slutfasen. De är en del av vad som döpts till Sthlm New Creative Business Spaces, den nya kreativa stadsdel som ska binda ihop Hammarby Sjöstad med Södermalm.

– Bilden bygger på ett fotografi av ett glasprisma taget i ett landskap. Prismat bryter ner ljuset i mindre beståndsdelar och skapar en ny bild. På samma sätt bryter gestaltningen upp byggnadens geometri och expanderar ut i det omgivande stadslandskapet. Den korresponderar med arkitekturen och omgivningen och tillför samtidigt platsen ett nytt element, säger Jesper Nyrén.

[ Annons ]

Jesper Nyrén har även vunnit uppdraget att bidra till den konstnärliga utsmyckningen av de nya underjordiska delarna av Gullmarsplans tunnelbanestation som redan har börjat byggas i direkt anslutning till byggnaderna.

– Jesper Nyréns konstverk ” Point of View” bidrar på ett lekfullt men samtidigt elegant sätt till stadsbilden. Det blir synligt från flera platser och vinklar i närområdet. Genom samarbetet vill vi bidra till att kittla betraktarens vardagliga tankebanor och skapa en inspirerande markör för det kreativa Stockholms viktiga framväxt, förklarar Fredrik Lantz, marknadschef på Skanska Fastigheter Stockholm.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]