[ Annons ]

Norrportens fastighet Karl XV 9 i centrala Helsingborg. Här skulle kontor kunna bli bostäder om momsregler och tillgänglighetskrav ändrades.
Publicerat 14 december, 2015

Momsregler försvårar omvandling av kontor till bostäder

Kontorslokaler som är omoderna kan bli bra bostäder, men momsåterbetalning och krav på tillgänglighet gör konverteringar dyra och får fastighetsägare att tveka. – Tråkigt med tanke på att det skulle behövas fler bostäder i de centrala delarna av Helsingborg, säger Mikael Halling, vice vd på Catena.

Under 70- och 80-talet omvandlades rätt många lägenheter till kontorslokaler, inte minst i städernas centrala delar och ofta i äldre attraktiva fastigheter. Med nya krav på öppna ytor och moderna kontorslösningar har dessa kontor tappat något i attraktionskraft. Då finns möjligheten att konvertera tillbaka till bostad.

[ Annons ]

Men det är inte helt smärtfritt och kan bli dyrt. Eftersom moms inte kan läggas på bostäder blir fastighetsbolag återbetalningskyldiga för den moms man dragit av för ombyggnationer med mera de senaste 10 åren. Har bolaget tillexempel dragit av en miljon kronor i moms under perioden innebär det återbetalning med 100 000 kronor per år under fem år.

Till återbetald moms kommer även kostnader för tillgänglighetsanpassning enligt dagens lagstiftning som i kan innebära ombyggda entréer, bredare dörrar och ombyggda badrum.

– Det innebär att kalkylen inte blir så intressant för objekt där det fortfarande går att hyra ut som kontor, säger Mikael Halling.

Norrporten i Helsingborg har ett bestånd av äldre sekelskiftesfastigheter där några av bostäderna succesivt konverterats om till kontorslokaler. Nu undersöker man möjligheterna att konvertera tillbaka ett tjugotal lokaler till större lägenheter runt 100 kvadratmeter.

– Bostadshyror är lägre än kontorshyror så det måste vara en balans i hur mycket en ombyggnad får kosta, säger Ulf Nilsson, marknadsområdeschef på Norrporten i Helsingborg.

Han anser att stadskärnan i Helsingborg behöver mer liv efter kontorstid och att ökad konvertering till bostäder borde uppmuntras.

Christian Orsing (M), ordförande stadsbyggnadsnämnden i Helsingborgs kommun håller med.

– Jag ser positivt på att fastighetsägare bidrar med fler bostäder centralt och vi vill gärna ha en dialog om detta. Men sedan kan ju inte vi göra avsteg från de nationella kraven för tillgänglighet och buller. Likabehandlingsprincipen gäller för alla ärenden vi hanterar och avsteg riskerar dyra överklaganden.

Men Christian Orsing ser gärna att det på nationell nivå görs förändringar för såväl momsen och att även kraven revideras något för att underlätta för ökad konvertering.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]