[ Annons ]

Publicerat 18 november, 2015

Momslag sätter stopp för flyktingboenden

Fastighetsägare vill bygga om lokaler till boende för nyanlända. Men en ny dom från Högsta förvaltningsdomstolen kan sätta stopp för planerna.

Migrationsverket och kommuner söker allt mer efter lämpliga boenden för nyanlända. Men domen i Högsta förvaltningsdomstolen kan nu leda till att lokaler som skulle kunna användas för boenden fortsätter stå tomma.

[ Annons ]

I domen fastslås att det inte är tillåtet att dra av ingående moms vid ombyggnad av lokaler till bostäder för nyanlända. Risken är därför stor att fastighetsägare inte får ihop kalkylen.
– Våra medlemmar blir kontaktade av Migrationsverket och vill gärna ställa upp med att upplåta tomma kursgårdar och lokaler till akutboenden för flyktingar. Men det kan bli oerhört kostsamt när det inte är möjligt att dra av momsen på kostnaderna för att konvertera lokalerna. I flera fall riskerar fastighetsägaren dessutom att få betala tillbaka stora summor till Skatteverket för tidigare avdragen moms, säger Ulla Werkell, skattejurist på Fastighetsägarna Sverige.
Nu vill hon att regeringen agerar för att snabbt avskaffa förbudet mot avdragsrätt för ingående moms på stadigvarande bostad.
– Det är dessutom ett förbud som sannolikt inte är förenligt med EU-rätten, säger Ulla Werkell.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]