[ Annons ]

Sabina Jonestrand, chef BREEAM och hållbar infrastruktur hos Sweden Green Building Council. Foto: SGBC.
Publicerat 4 oktober, 2021

”Möjlighet att stötta den svenska branschen”

Sweden Green Building Council, SGBC, kompletterar sitt utbud med det internationella miljöcertifieringssystemet BREEAM In-Use. Systemet används för befintliga byggnader och finns i över 30 länder.

BREEAM In-Use är ett internationellt miljöcertifieringssystem för befintliga fastigheter. Det tillhandhålls av Building Research Establishments, BRE, och används i över 30 länder. Systemet finns på den svenska marknaden. Men Sabina Jonestrand, chef BREEAM och Hållbar infrastruktur hos SBGC, menar att det saknas en version som har anpassats för Sverige. I dagsläget används den internationella manualen när byggnader i Sverige certifieras.

– Systemet används av många kunder i Sverige redan idag, men vårt avtal gör att vi har möjlighet att stötta den svenska branschen med systemet, säger Sabina Jonestrand.

[ Annons ]

Det nya avtalet mellan SGBC och BRE innebär bland annat att svenska företag kommer att erbjudas svenskspråkiga introduktionsutbildningar i BREEAM In-Use. Frågan är om BREEAM In-Use kan vara någon hjälp för svenska fastighetsbolag som inte använder systemet?

– Efterfrågan på mer hållbara byggnader växer. De kombinerade effekterna av ökad miljölagstiftning och kravet från hyresgäster och aktieägare på att minska miljöpåverkan kräver att fastighetsförvaltare både förstår och tar ansvar för befintliga byggnaders miljöprestanda. BREEAM In-Use-certifiering kan ge en tydlig överblick över en byggnads miljöprestanda och kan leda till välgrundade beslut för att arbeta med att kontinuerligt förbättra byggnaderna, säger Sabina Jonestrand.  

SGBC tillhandhåller sedan tidigare certifieringen Miljöbyggnad iDrift för befintliga byggnader. Vad blir skillnaden mellan BREEAM In-Use och den certifiering som redan finns?

– BREEAM In-Use kompletterar våra andra certifieringar för befintliga byggnader, men till skillnad från exempelvis Miljöbyggnad iDrift är systemet internationellt känt, vilket kan vara en fördel för internationella ägare, säger Sabina Jonestrand.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]