Publicerat 23 mars, 2020

Moderaterna vill att staten ska finansiera hyressänkning

Moderaterna vill se fler åtgärder för att svenska jobb och företag ska klara den ekonomiska kris som följer i spåren av coronaviruset. Ett av förslagen är att staten ska ta halva hyreskostnaden för de hårdast drabbade företagen.

Slopade arbetsgivaravgifter i två månader och halverade hyreskostnader för krisdrabbade branscher. Det var några av de förslag som Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson presenterade under måndagen. Åtgärder som alltså sträcker sig längre än de regeringen hittills satt in för att stötta krisande företag.

[ Annons ]

– Regeringens förslag har varit bra, men otillräckliga. Det behövs en bredare och mer kraftfull palett av krisåtgärder, sa Ulf Kristersson.

Moderaterna vill att staten ska gå in och ta halva hyreskostnaden för de företag som drabbas hårdast av coronasmittans effekter. Det handlar bland annat om hotell, butiker och restauranger.

Det förslag som moderaterna lägger fram sätter hård press på fastighetsägaren så statens bidrag är avhängigt en motprestation. För varje krona hyresvärden sänker hyran med, ger staten två kronor. Detta upp till 50 procent av hyreskostnaden.

Detta stöd beräknas kosta staten cirka 6 miljarder kronor.

– Först måste vi få stopp på konkurser och uppsägningar. Sedan behövs ett stimulanspaket för att starta igång Sveriges ekonomi, sa Elisabeth Svantesson.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]