[ Annons ]

Nu har Datainspektionens beslut kommit. Västerås kartläggningen av människors rörelser genom staden med hjälp av wifi är olaglig.
Publicerat 23 juni, 2015

Datainspektionen: Mobilspårning är olagligt

Nu har Datainspektionens beslut kommit. Västerås kartläggningen av människors rörelser genom staden med hjälp av wifi är olaglig.

I fjol började Västerås Citysamverkan att kartlägga människors rörelsemönster genom staden med hjälp av wifi-signaler från stadsbornas och besökarnas mobiltelefoner.

[ Annons ]

Syftet var att kunna följa hur människor rör sig genom staden, vilket kan komma till nytta i framtida stadsplanering eller utveckling av handeln i stadskärnan. Signalerna fångas upp inom ett system av ett flertal mätdosor som placerats ut på olika platser i staden, och som tillsammans förmedlar ett trådlöst nätverk. Den som har wifi påslaget på sin mobil registreras av nätverket.

Men nu har alltså Datainspektionen slagit fast att kartläggningen är olaglig, trots att inga personuppgifter syns eller lagras i systemet. Staffan Liljestrand, grundare av Bumbee Labs som utvecklat tekniken, säger att de nu ska se över Datainspektionens beslut internt och tillsammans med Västerås kommun besluta om vad som ska göras här näst. De alternativ som nu återstår för Västerås Citysamverkan är att upphöra med mätningarna, förändra metoden så att den inte längre bryter mot personuppgiftslagen eller att överklaga Datainspektionens beslut berättar Maria Fors, vd på Västerås Citysamverkan.
– Under den närmaste tiden kommer vi att samla styrelsen för att göra en bedömning kring vägen framåt. Vi kommer också att diskutera frågan internt och med Bumbee Labs om vad som är tekniskt möjligt utifrån vad vi vill åstadkomma det vill säga hur vi kan använda tekniken för att utveckla stadskärnan för alla invånare och besökare, säger Maria Fors.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]