[ Annons ]

Marie Thelander Dellhag, vd på MKB Fastighets AB. Foto: Johan Persson
Publicerat 13 december, 2022

MKB anmäler Eon till Konkurrensverket

Eons kraftiga prishöjning av fjärrvärmepriset med 20 procent har nu fått MKB Fastighets AB att anmäla energibolaget till Konkurrensverket.

Den 13 september meddelade Eon att man höjer fjärrvärmepriset i Malmö och Burlöv med cirka 20 procent vid årskiftet. Utifrån Eons agerande i samband med prishöjningen beslutade styrelsen för Prisdialogen att dra tillbaka Eons medlemskap för Malmö och Burlöv.

Nu har också MKB lämnat in en formell begäran till Konkurrensverket om att utreda Eons ensidigt genomförda villkorsändring i gällande fjärrvärmeavtal.

[ Annons ]

– Vi menar att prishöjningen är horribel. Vi menar också att E.ON har utnyttjat en monopolliknande ställning som i slutändan riskerar att drabba våra hyresgäster på ett orimligt sätt, säger Marie Thelander Dellhag, vd på MKB Fastighets AB i ett pressmeddelande.

I genomsnitt ligger prishöjningarna på fjärrvärme i Sverige inför 2023 på strax över fem procent. Borlänge har en liknande prishöjning som Eon, men där handlar det om att den industri som levererade värmen har lagts ner.

Intervjuad i Fastighetstidningen motiverade Marc Hoffmann, vd Eon Sverige, prisökningarna utifrån det exceptionella läge på marknaden och att fjärrvärmeproduktionen delvis är beroende av gas. Från MKB:s sida menar man att situationen snarare är i det närmaste motsatt, eftersom SYSAV som levererar 65 – 70 procent av värmen från avfallsförbränning till E.ON meddelat att de inte kommer att höja taxorna till 2023. 

–  Vi upplever att det inte har gått att föra en konstruktiv dialog kring prissättningen med Eon och anmäler dem därför till Konkurrensverket. Nu inväntar vi hur Konkurrensverket ställer sig till vår anmälan, säger Marie Thelander Dellhag.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]