I Tyskland experimenterar arkitekter och byggföretag med nya material och lösningar. En växande trend är att börja konstruera byggnader mer efter naturens eget sätt att fungera. Här kan man verkligen tala om levande byggnader.
I stadsdelen Wilhelmsburg i Hamburg pågår ett omfattande stadsutvecklingsprojekt. Wilhelmsburg ligger på en ö i floden Elbe. Trots ett till synes idylliskt läge har platsen länge setts som oattraktiv för bostäder. Ön har dominerats av industribyggnader och fram till 1970-talet även fungerat som avstjälpningsplats för avfall.
Men nu är det annorlunda. Den internationella byggutställningen IBA har gjort om stadsdelen till en förebild för integrerad och hållbar stadsplanering.Ett 30?000 kvadratmeter stort område har gjorts om med hållbara förtecken. Målet är att fortsätta arbetet fram till år 2050. Då ska stadsdelen vara helt självförsörjande på energi, tack vare smarta och innovativa energikällor och med hjälp av återvinning. Staden Hamburg och privata investerare satsar tillsammans 1 miljard euro i projektet.
– I utställningen lyfts bland annat fasader och tak fram som ”intelligenta delar” i själva byggandet, säger Uli Hellweg, vd för IBA.
Ett exempel är en husfasad där glaselement har byggts in. Idén är att det ska gå att odla mikroalger som kan användas för framställning av biomassa som sedan kan omvandlas till el och värme. Det finns byggnader som har fasader med gröna växter i materialet – som en vertikal trädgård. Under sommarens grönska ger växtligheten behaglig skugga och skydd samtidigt som växtligheten tar upp koldioxid. Vintertid släpper de kala grenarna igenom solljuset och bidrar till att värma byggnaden.
Den här typen av lösningar kommer att fortsätta spela en viktig roll i framtidens byggande.
Uli Hellweg, vd IBA
En annan fasad är försedd med ett isoleringslager med ett gelliknande material som kan ta upp och lagra solvärme för senare användning. Soft house – ”det mjuka huset” – är fyra speciella bostadshus i Wilhelmsburg. Här är fasaden klädd med genomskinliga gardiner av textil. Gardinerna har integrerade solceller och kan på så sätt både fungera som solskydd och generera energi. Husen, som uppfyller kraven för passivhus, är byggda med en stomme av trä.
Det finns även hus byggda så gott som helt i trä. Ett exempel är femvåningshuset Wood Cube. En tanke med huset har varit att skapa en byggnad som inte släpper ut några som helst växthusgaser under hela sin livscykel. Och som där till är helt återvinningsbart. Eftersom tidvatten är en påtaglig företeelse i Hamburg – det kan skilja flera meter mellan ebb och flod – finns också flytande hus som kan anpassa sig till olika vattennivåer.
– Den här typen av lösningar kommer att fortsätta spela en viktig roll i framtidens byggande, inte bara för klimatneutral energiförsörjning utan också för byggandet av hela stadskvarter, säger Uli Hellweg. För att lyckas, behövs nytänkande inom såväl planering som innovativa material och tekniker.