[ Annons ]

Publicerat 14 december, 2015

”Mixade områden är inte alltid lösningen”

– Mixade bostadsområden leder inte till att de svagaste får det bättre. Den slutsatsen drar Maarten van Ham, professor i stadsutveckling på Delfts universitet i Nederländerna.

Studien han ansvarade för gjordes i socialt svaga områden i Nederländerna och Storbritannien där man försökt att få till en bättre blandning av boende genom att bygga bostäder som lockar medelklassen.

[ Annons ]

– Vi kunde konstatera att de socialt svaga som bodde kvar inte fick bättre livskvalitet på grund av att deras grannar var medelinkomsttagare. Min uppfattning är att den enda verksamma metoden för att lyfta människor är att de får jobb, säger Maarten van Ham.

Hans råd till Sverige är att bygga social housing eftersom en saknad av dessa alternativ kan leda till stora problem, som i Spanien efter krisen eller i England där en stor del av fastigheterna gjorts om till ägarlägenheter.

Men Maarten van Ham varnar för social housing i stor skala i utkanten av städerna.

– Då riskerar du stora sociala problem om tjugo år. Man måste hitta fickor i bebyggelsen.

Han tror på en modell där försäljning av bostadsrätter kan subventionera byggandet av billiga hyreshus.

– Vi har gjort så i Nederländerna, men tyvärr är det stopp nu på grund av finanskrisen och prisras för lägenheter. Non-profit-organisationerna förlorade då enorma summor av sina investeringar.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]