[ Annons ]

Anette Frumerie, vd på bostadsutvecklaren Besqab kommenterar bolagets kvartalsrapport.
Publicerat 17 maj, 2019

Minskade marginaler men optimism hos Besqab

En viss optimism präglar Besqabs rapport för årets första kvartal. Bostadsutvecklaren har sålt fler lägenheter än kvartalet innan. Samtidigt är det dock prissänkningar på många objekt vilket minskat marginalerna.

– Besqab har en stark finansiell ställning, en attraktiv byggrättsportfölj och ett konkurrenskraftigt bostadserbjudande och med detta ser vi positivt på framtiden.

[ Annons ]

Så sammanfattar Anette Frumerie, vd på Besqab bolagets läge just nu. Kvartalsrapporten för första kvartalet visade och på ett rörelseresultat med 10,7 Mkr mot 36,1 för samma period förra året. Lägre försäljning i förhållande till fa?rdigsta?llandegrad och justering av priser i pa?ga?ende projekt har haft negativ effekt på? resultatet och rörelsemarginalen. Rörelsemarginalen för kvartalet uppgick till 4,6 procent mot 12,8 procent året innan.

Besqab har som många andra utvecklare inte kunnat sälja i samma utsträckning som färdigställandet vilket påverkat marginalerna. Dessutom har en del lägenheter prissänkts.

– Det gör vi för att öka takten i försäljningen. Vi säljer i början, cirka 55 procent, och ökar försäljningen när det finns visningslägenheter klara. Men vi är i en marknad där det finns mycket som är till salu och rabatterna har vi för att få större köpintresse, säger Annette Frumerie.

Hur ser hon då på överutbudet och trenden framåt?

– De flesta verkar tro att toppen har passerat (mängden av osålda lägenheter, reds anm), och den allmänna känslan är positiv. De underliggande marknadsförutsättningarna är goda med hög sysselsättning, låga boräntor, befolkningstillväxt och en efter-frågan på bostäder, även om vi har utmaningar på vägen med ett högt bostadsutbud och skärpta kreditrestriktioner. Försäljningen under våren har varit bra och sammantaget tror vi på en fortsatt stabil prisutveckling under 2019.

Positivt för Besqab och även andra fastighetsbolag är att inbromsningen har lett till att produktionskostnaderna minskat något.

– En trend är att alla entreprenadpriser går ner, med mer än 5 procent i byggkostnader och för vissa andra entreprenader med än mer, säger Annette Frumerie.

Läs även vårt porträtt av Annette Frumerie.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]