[ Annons ]

Publicerat 11 november, 2020

Minskad inflyttning till Stockholmsregionen

I coronapandemins spår minskar inflyttningen till många kommuner som annars brukar ha en snabb befolkningsökning. Men Malmö växer fortfarande snabbt. Och mest av alla ökar Trosa.

I veckan har SCB publicerat statistik över befolkningsförändringar i landets kommuner och regioner. Det verkar som att pandemin har påverkat inte bara vårt vardagsliv utan också hur vi flyttar. Ett exempel är inflyttningen till Stockholmsregionen. Den har under 2020 bara omfattat knappt 13 000 personer, vilket är relativt lite för en region som annars brukar växa snabbt. Det är exempelvis mindre än hälften jämfört med motsvarande period 2019.

För Stockholms stads del är förändringen än mer dramatiskt, hittills i år har befolkningen bara ökat 2700 personer, vilket kan jämföras med drygt 10 000 under samma period ifjol. Det är alltså en minskning av befolkningstillväxten med tre fjärdedelar. Andra kvartalet i år hade faktiskt Stockholm en befolkningsminskning, något som inte skett under ett enskilt kvartal på flera decennier.

[ Annons ]

Även andra vanligtvis snabbväxande kommuner i huvudstadsregionen har fått se en snabb inbromsning. En tredjedel av kommunerna i regionen minskade antalet invånare under tredje kvartalet i år, däribland annars snabbväxande kommuner som Sundbyberg och Huddinge.

Även i andra storstadskommuner har inflyttningen påverkats, men inte lika mycket som i Stockholm. Exempelvis Malmö har växt med drygt 3000 invånare i år mot drygt 4000 förra året. Snabbast av alla kommuner växer – i förhållande till sin storlek – Trosa, följt av Lekeberg.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]