Publicerat 23 november, 2015

Miljonkostnader för byte av vattenmätare i Gävle

I Gävle pågår en intensiv jakt på rörmokare. Vi årsskiftet förändrar nämligen Gästrike Vatten sin taxa. Har man för stor vattenmätare kan avgiften bli mycket hög.

Från och med den 1 januari 2016 förändras VA-taxan hos Gästrike Vatten. Förändringen gäller i fyra kommuner, Gävle, Älvkarleby, Ockelbo och Hofors.  En större del av avgiften kommer att utgöras av fast avgift i förhållande till rörlig. Samtidigt försvinner en annan fast avgift, de så kallade lägenhetsavgifterna.

[ Annons ]

Avgörande för avgiften är storleken på fastighetens vattenmätare. Det kan handla om mycket kraftiga höjningar visar statistik från Fastighetsägarna MittNord.

– Snitthöjningen för våra förhandlingskunder ligger på 230 procent, detta utan mätarbyte alltså. För många kan det dock bli en sänkning om man byter till mindre mätare, säger Johanna Moberg, fastighetsjurist på Fastighetsägarna MittNord.

Därav alltså jakten på rörmokare. På Gavlegårdarna har man just kommit igång med arbetet.

– Bytet av vattenmätare har kostnadsberäknats till tre miljoner kronor, säger vice vd Lars Lennmalm till Gefle Dagblad.

Dock hoppas han att det i slutändan ska inte ska  innebära någon stor kostnadsökning då de nya mätarna kan fjärravläsas vilket ger möjligheter till effektivisering.

Johanna Moberg är kritisk mot hur Gästrike Vatten utformat den nya taxans, bristen på dialog med kunderna och den korta framförhållningen.

– Gästrike Vatten har som mål att 70 procent av deras intäkter ska baseras på fasta avgifter och 30 procent på rörliga. De vill såklart ha förutsebarhet i intäktsmassan, men det skapar ju inte direkt incitament till att spara på vattnet, vilket är bra för miljön, säger Johanna Moberg.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]