Tio kvadratmeter funkar rätt hyfsat. Det visar en vetenskaplig studie av Bokompakt, ett utvecklingsprojekt av nya studentbostäder som drivs av AF Bostäder
De minimala studentbostäderna i Lund byggdes av AF Bostäder 2014. Det handlar om mikroboenden där varje hyresgäst har 10 kvadratmeter som boyta. AF Bostäder har fått dispens från gällande tillgänglighetsregler.
– Vi är ett företag som fokuserar på nytänkande. Vi kände att vi hade ett tillfälle att visa hur man kan bygga effektivt, hållbart och smart för en viss kategori medborgare i samhälle, säger Henrik Krantz, VD på AF Bostäder.
I en vetenskaplig utvärdering på Lunds universitet har de studenter som bor på Bokompakt intervjuats om sin upplevelse.
– Utvärderingen visar att konceptet inte i första hand är attraktivt på grund av lägenheternas hyresnivå, utan för att det upplevs som en utmaning genom satsningen på hållbarhet och för att det tar sig an studenternas bostadsproblematik på ett nytt och annorlunda sätt, säger Elisabeth Dalholm Hornyánszky på institutionen för designvetenskaper på Lunds universitet.
Enrumslägenheterna uppskattas främst för att det är ett ”komplett rum”, där köket är välutrustat och ”smart”. Men en del av studenterna menar, föga förvånande, att ettan egentligen är i minsta laget. Men det är i första hand inte utrymme för aktiviteter eller för att förvara saker de saknas, utan att de mentalt påverkas negativt att vistas på så liten yta en längre tid.