[ Annons ]

Brf Svalan har tagit energiförbrukningen i egna händer. Micha Bertholdsson, som bor i fastigheten, ansvarar nu för husets teknik.
Publicerat 12 februari, 2014

Micha skruvade ner kostnaden

Brf Svalan har tagit energiförbrukningen i egna händer. Micha Bertholdsson, som bor i fastigheten, ansvarar nu för husets teknik.

Fastknutna i silvriga presentsnören hänger små inplastade förklaringar och instruktioner till de olika delarna av undercentralen. En tydligare bild av att det faktiskt går att själv ta kontroll över tekniken i huset är svår att tänka sig.

[ Annons ]

– Visst är det lite av en vetenskap, men det är faktiskt jättekul att förstå hur det hänger ihop, säger Micha Bertholdsson.

Svalan 32–38 är en nybildad (2010) bostadsrättsförening med 30 lägenheter på Lidingö. Micha Bertholdsson sitter själv inte med i styrelsen, men det var när hon blev arbetslös och fick tid över som hon gav sig tusan på att vända föreningens skenande energikostnader.

MICHA ANMÄLDE SIG till fjärrvärmeleverantören Fortums utbildning på fjärrvärmecentralen. Utbildningen bakades ihop med en genomgång av huset, där Fortums expert gjorde en rad åtgärder.

Bland annat sänktes pumptrycket i radiatorsystemet. Fördelarna är flera. Värmen tas bättre tillvara med ökad avkylning på varje radiator och livslängden på pumpen förlängs. Värmekurvan justerades och en hel del annat finlir. Uppenbart pinsamt – eller borde så vara – för den tekniska förvaltaren, var att man upptäckte att cirkulationspumpen för varmvattencirkulationen behövde bytas.
– Vi hade klagat på att det tog lång tid att få varmvatten, men vår dåvarande förvaltare sa att det inte var något fel. Tyvärr trodde vi att de kunde sin sak och litade på dem, säger Micha Bertholdsson.

Kanske hade de lyckats bättre om de haft hjälp av Michas små lappar i silvriga presentsnören? Följden blev att avtalet sades upp. Tillsvidare är det Micha som sköter ronderingen av undercentralen.
– Både jag och styrelsen är medvetna om att detta är under en övergångsperiod. När jag får en fast anställning behöver vi hitta en annan lösning. Fast å andra sidan skulle jag verkligen vilja hitta ett jobb där jag får arbeta med mitt nyvunna intresse.
Men tillsvidare kan föreningen skatta sig lycklig över de åtskilliga gratis arbetstimmarna. Själva utbildningskostnaden tjänade man in bara på att föreningen tecknade att förmånligare fjärrvärmeavtal.

EFTERSOM DE varit igång så kort tid är det vanskligt att dra några slutsatser om hur mycket de har sparat. Men fjärrvärmeförbrukningen i december var i alla fall 14 procent (graddagskorrigerat) lägre jämfört med föregående år.
Att få med medlemmarna är en viktig framgångsfaktor. Via Fortums hemsida plockar Micha ut aktuell energistatistik som presenteras på anslag i trappen i kombination med tips på vad man kan tänka på för att ytterligare kapa kostnaderna. Det kan vara enkla saker som att inte tvätta i onödigt hög temperatur.
– Det är kanske det svåraste av allt – att få alla att förstå att vi delar kostnaderna tillsammans.

Ett par enkla åtgärder med stor potential

  • Hitta rätt styrkurva för huset.
  • Om värmen i huset är ojämnt fördelad behövs en injustering av radiatorsystemet.
  • Kolla så att filtren i värmecentralen inte är igensatta.
  • Är det hög syrehalt i radiatorsystemet kan avgasning behövas.
  • Sänk temperaturen i allmänna utrymmen där man inte vistas så ofta.
  • Håll koll på returtemperaturen. Hög temperatur är ett tecken på att värmesystemet inte arbetar effektivt.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]