Foto: Shutterstock
Publicerat 20 november, 2020

Helgtankar: Merry Christmas Mr. Carlson

En ny jullåt från Weeping Willows väcker minnen, men landar så småningom i att Fastighetstidningens redaktionschef ställer nya hållbarhetskrav.

The jingle of bells don’t bring joy anymore

Det går inte komma ifrån att årets jul är som gjord Weeping Willows jag-bär-mitt-hjärta-utanpå-rockslaget-rock. Just idag släpper de en julsingel med coronadistanserat budskap. Vilket råkar vara samma dag som du kan läsa vår intervju med sångaren Magnus Carlson.

[ Annons ]

Låtens lätt nostalgiska skimmer, som sig bör i en jullåt, ger mig anledning att minnas tillbaka.

En mekanisk rodeotjur gör vad den kan för att slänga av berusade mellanchefer från någon större livsmedelskedja. Och på scenen sjunger Magnus Carlson. Vi befinner oss i ett grådaskigt Stockholm någonstans i mitten av 90-talet. Jag drygar ut studielånet genom att jobba i garderoben på konsertstället Studion, som ett par kompisar driver. Weeping Willows gör en av sina första spelningar på ett företagsgig, där alltså en rodeotjur får anses vara den största begivenheten. Jag undrar om mellancheferna minns nåt annat än att de fixade att sitta längst på tjuren när de hör ”Merry Christmas, My Love” på radion och hojtar om vilken jävla pipa han har den där Magnus Carlson.

Själv hade jag ingen aning om att Magnus Carlson kunde sjunga. Han var ju den där snygge bartendern på Kvarnen som alltid sa nåt snällt när man hojtade efter en stor stark.

Men den där bilden är på något sätt symptomatisk. Magnus Carlson har gjort sina hundår. Det stora genombrottet kom ganska sent med medverkan i Så mycket bättre.

Nästa minne är något dimmigare av samma anledning som mellanchefens. Magnus Carlson hade släppt sin första soloskiva ”Allt är bara du, du du”. Här fanns samma hjärtesorg som med Weeping Willows. Men utslängd på ett regnblaskigt torg någonstans i Sverige. 

Discot har stängt
Jag står vid kiosken i gåbortkostym
Grillkorv med bröd
Stinker piss och H&M-parfym
Ingen vill gå hem
Så alla singlar vinglar torget runt

(Sagoland 2001)

En sen kväll någonstans ute i klubbland försökte jag få fram hur viktiga de där sångerna var genom att förklara hur jag inte orkade lyssna på dem. De kom för nära. Jag hoppas och tror att Magnus förstod. I min värld har ingen bättre lyckas fånga ett ganska trist 90-tal som släpat sig vidare in i 00-tal.

Men det började hända saker. Stockholm blev roligare. Jag ser framför mig en svettigt entusiastisk Magnus Carlson som inte kan låta bli att sjunga med i nån obskyr gammal northern soul-singel som han spinner på egna klubben Bangers’n’Mash. Men nu har discot stängt igen. Fast för Magnus del handlar det inte bara om den satans pandemin.

”Mina klubbdagar (nätter) är över, Erik. Jag har tappat sugen sedan länge med att ränna runt och spela skivor. Men vi skulle haft en allra sista kväll i maj.”

Jag hoppas att han ändå får göra den där sista kvällen med drömbokningen Terry Hall, från The Specials. Kanske med sittande publik nån gång längre fram.

”Det är ju som det är”, fortsätter Magnus på messenger.

2017 utsågs Magnus Carlson till Årets hållbaraste artist för sitt miljöengagemang. I boken ”En annan framtid” beskriver han sin hållbarhetsresa. Det är såklart om den hållbarheten vår intervju handlar om.

Men han skulle lika gärna kunna får en hållbarhetsutmärkelse för allt det andra jag just yrat om. Allra mest för sitt engagemang i klubbstockholm. Jag skulle hemskt gärna vilja att vi gör det till en hållbarhetsfråga. Inte Magnus Carlson alltså, han har sitt på det torra. Men för många konsert- och klubbarrangörer är det extremt tufft både ekonomiskt och mentalt. Det talas om ytterligare stöd för dessa branscher, men det kommer sannolikt inte att räcka. Med ökad smittspridning är det såklart bara att förhålla sig till de restriktioner som meddelas. Men när det väl är över, glöm inte hur viktigt detta är för en hållbar stad.

Annars står vi snart där vid kiosken i gåbortkostym igen.

Erik Hörnkvist, redaktionschef

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]