[ Annons ]

3d printed house
Publicerat 26 april, 2021

Mer pengar till forskning

Nu är det klart vilka projekt som får dela på 79 miljoner för att hitta nya lösningar för effektivare energianvändning och för att utveckla byggandet och boendet i samhället.

Energiåtervinning från spillvatten i storkök. 3D-utskrift av byggnader i betong som en metod för energi- och resurseffektivisering. Utvecklade energisystem i stadsdelar där värme och kyla kan utbytas lokalt.

Det är tre av sammanlagt 19 projekt som beviljats finansiering genom E2B2s femte utlysning.  Sammanlagt får de dela på 79 miljoner kronor varav 53 miljoner kronor är stöd från Energimyndigheten och resterande samfinansiering från näringslivet.

[ Annons ]

– Det är glädjande att E2B2 fortsätter bidra med ny kunskap och relevanta och effektiva lösningar som utgår från behov i sektorn. Vi ser till exempel ett ökat fokus på den befintliga bebyggelsen, där många projekt handlar om renovering eller förvaltning, säger Anna Land, programansvarig för E2B2.

I pressmeddelandet från E2B2 konstateras att fler projekt än tidigare handlar om systemlösningar, till exempel installationer och material som utvecklas för byggnader, men också om energisystem- eller livscykelperspektiv. Här tror man att utvecklingen gynnas av den pågående digitaliseringen.

Hitta samtliga beviljade projekt här.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]