Publicerat 23 januari, 2019

Mer laddning efterlyses

Det är för få bostadsrättsföreningar som erbjuder laddstolpar för elbilar. Magnus Ulaner, miljöchef HSB Riksförbund, varnar för att målet om en fossiloberoende fordonsflotta inte kommer att nås om inte takten ökar.

Drygt hälften (54 procent) av de som bor i en bostadsrättsförening tycker det är viktigt att föreningen erbjuder laddstolpar för elbilar och laddhybrider. Men I det är endast drygt var tionde (12 procent) som har tillgång till laddstolpar i sin bostadsrättsförening. Detta enligt en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av HSB Riksförbund.

[ Annons ]

Resultatet oroar organisationens miljöchef Magnus Ulaner.

– Laddinfrastrukturen måste byggas ut i en betydligt högre takt ifall vi ska nå Sveriges mål om en fossiloberoende fordonsflotta och 70 procent lägre klimatpåverkan från trafiken år 2030. HSBs ambition när vi bygger nytt är att minst tio procent av parkeringsplatserna ska vara utrustade för elbilsladdning, säger Magnus Ulaner, miljöchef HSB Riksförbund i ett pressmeddelande.

Enligt enkätundersökningen gör bristen på laddplatser att många tvekar att satsa på en elbil. Av de som inte har tänkt sig att köpa en elbil eller laddhybrid inom de närmsta fem åren svarar var femte (22 procent) att fler laddplatser skulle kunna få dem att ändra sig.

– Potentialen är stor. Vår undersökning visar att en fjärdedel av Sveriges befolkning tänker skaffa elbil inom de kommande fem åren. Det största hindret är fortfarande att bilarna är för dyra. Vår nya regering bör därför fortsätta att utveckla bonus malus-systemet så att elbilar blir billigare relativt fossildrivna bilar. Vi bör också behålla möjligheten att bygga ut elbilsladdning i bostadsrättsföreningar med pengar från Klimatklivet, säger Magnus Ulaner.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]