Att Stockholms tre allmännyttor avbrutit förhandlingarna och begärt medling väcker frågor kring trepartsöverenskommelsens framtid.
I tisdags stod det klart att förhandlingarna mellan de kommunala bostadsbolagen i Stockholm – Stockholmshem, Svenska Bostäder och Familjebostäder – och Hyresgästföreningen gått i stå.
Bolagens bud var 7,8 procents höjning. Hyresgästföreningen yrkade på tre procent. Ganska tidigt pekade det mesta på att det skulle vara svårt att nå en uppgörelse, och nu har de tre bolagen vänt sig till Hyresmarknadskommittén för medling.
I en kommentar till Dagens Nyheter menar Stockholmshems kommunikationschef Åsa Stenmark att det inte handlar om någon regelrätt strandning, utan just att man bett kommittén att tolka den modell som parterna har för hyressättningen.
I samma artikel utrycker Adam Hillawi, förhandlingsledare för Hyresgästföreningen region Stockholm, oro för retroaktiva höjningar om förhandlingarna inte återupptas.
– Så vi vill gärna fortsätta att förhandla, säger Adam Hillawi till Dagens Nyheter.
Något som möjligen tyder på olika uppfattning om Hyresmarknadskommitténs funktion. Medlingens funktion är ju snarast att snabba på en process som gått i stå.
Men att förhandlingarna gått vidare till medling, med syfte att reda ut hyressättningsmodellen, väcker också frågor hos överenskommelsens tredje part. Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen konstaterar att det är en trepartsöverenskommelse som man nu vill ha en tvåpartstolkning på.
– Jag vill inte sticka ut hakan för mycket. Men det är viktigt att man fortsatt ser det just som en trepartsöverenskommelse. Det är bra om Hyresmarknadskommittén kan hjälpa till med att tolka vår överenskommelse. Men det är, sett ut vårt perspektiv, viktigt att man då håller sig till den diskussion som vi har inom trepartens operativa arbetsgrupp som har till uppgift att svara på de frågor som förhandlarna stöter på, säger Tomas Ernhagen.
Det är viktigt att man fortsatt ser det just som en trepartsöverenskommelse.
I denna grupp ingår representanter från Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen. Tomas Ernhagen beskriver arbetet varit framgångsrikt.
– Vi har haft konstruktiva dialoger och har lyckats svara på de flesta frågor som dykt upp. Men det är inte vi som ska komma fram till siffror på hyreshöjningar, utan det ska avgöras i lokala förhandlingar.
Efter årsskiftet kommer det vara möjligt även för privata fastighetsägare att begära ett oberoende tvistelösningsförfarande. Uppstår inte samma situation där? Alltså att det blir en fråga om hur tredjepartsöverenskommelsen egentligen ska tolkas.
– Där är det dock lite annorlunda eftersom det är ett oberoende förfarande. Till skillnad mot Hyresmarknadskommittén så är inte parterna med i det beslut som skiljemannen kommer att fatta, säger Tomas Ernhagen.
Han förklarar att de inlagor från parterna som skiljemannen ska fatta sitt beslut inte heller nödvändigtvis måste baseras på tredjepartsöverenskommelsen.