Nej, Fastighetsägarna håller dörren stängd för Hyresgästföreningens digitala förhandlingsportal.
Publicerat 19 maj, 2020

Medlemmar avråds ansluta till förhandlarportal

Under tisdagen nåddes Fastighetsägarnas medlemmar av ett meddelande där de avråds från anslutning till Hyresgästföreningens förhandlarportal som just nu återlanseras på bred front.

Den digitala plattform för hyresförhandlingar, forhandlarportalen.se, som Hyresgästföreningen ar på eget initiativ utvecklat lanserades redan för två år sedan. Redan då möttes den av kritik från fastighetsägarhåll. Nu gör Hyresgästföreningen ett nytt försök. Privata och kommunala hyresvärdar får under denna vecka förfrågan om att ansluta sig inför höstens förhandlingar av 2019 års hyror. Återigen avråder man från Fastighetsägarnas sida starkt från att ansluta sig till sajten.

På sajten förklarar Hyresgästföreningen att övergången till ett digitalt förhandlingsbord ska underlätta hyresförhandlingen genom att det skapas förutsättningar för ett snabbare och smidigare förhandlingsarbete.

[ Annons ]

Så långt är man från Fastighetsägarnas sida ense – en digitaliserad hantering av förhandlingarna är positivt. Kritiken ligger i att all data som matas in i denna portal kommer att ägas och hanteras ensidigt av Hyresgästföreningen.

I meddelandet till organisationens medlemmar skriver man:
”Vår utgångspunkt är att digitaliseringen av hyresförhandlingarna måste ske i samförstånd mellan samtliga parter på bostadsmarknaden, med det uttalade syftet att skapa en bättre fungerande hyresmarknad. Därför avråder vi starkt landets hyresvärdar från att ansluta sig till Hyresgästföreningens förhandlarportal.”

Sveriges Allmännytta har tidigare rekommenderat sina medlemmar att tills vidare avvakta att ansluta sig till förhandlingsportal.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]