Medlemsföretag i Fastighetsägarna Skaraborg, Hyresbostäder i Falköping och Falköpings kommun beviljas medling i fjärrvärmetvist.
Fjärrvärmenämnden har beslutat att bevilja medling för privata medlemsföretag hos Fastighetsägarna i Skaraborg, Falköpings Hyresbostäder AB samt Falköpings kommun i tvisten med det lokala fjärrvärmeföretaget Solör.
Bakgrunden till medlingsansökan är den kraftiga kostnadsökningen för fjärrvärme i Falköping, något som under lång tid har väckt oro bland både fastighetsägare och kommunala aktörer.
Thomas Thiel, vd på allmännyttiga Falköpings Hyresbostäder, menade i ett reportage i Fastighetstidningen att beskedet att Solör Bioenergi höjer priset på fjärrvärme med 40,4 procent under sommarhalvåret och 24,1 procent under vinterhalvåret nästa år känns som “en käftsmäll”.
Många har upplevt att prisutvecklingen inte står i proportion till de tjänster som levereras, och att bristen på konkurrens inom fjärrvärmesektorn skapar en obalans i förhandlingsmöjligheterna.
Efter flera rekordhöjningar av fjärrvärmeavgifterna fortsatte höjningarna 2024 med i snitt drygt 15 procent för landet. I 23 kommuner har priset ökat med över 30 procent. Solör bioenergi är alltså långt ifrån ensamma gällande höjningar, men är ett av de bolag som skruvat upp sina taxor mest.
Anders Pettersson, vd Solör Bioenergi, anser dock att bolagets höjningar är både nödvändiga och befogade.
– Det är väldigt svårt att jämföra olika fjärrvärmeanläggningar med varandra. Priset beror helt och hållet på vad väljer för bränslen där vi är till 100 procent biobränslebaserade och eldar inga sopor, förklarade han till Fastighetstidningen i november.
I sitt beslut konstaterar Energimyndigheten/Fjärrvärmenämnden att det finns förutsättningar för att en medling ska kunna leda till en överenskommelse mellan fjärrvärmeföretaget och fjärrvärmekunderna. Därför har ansökningarna om medling bifallits.
– Detta är ett framsteg för fastighetsbranschen. Kostnaderna kan inte fortsätta att skena – det är helt enkelt inte hållbart. Vi behöver långsiktiga och rimliga lösningar som fungerar för både fastighetsägare och fjärrvärmeleverantörer, dessutom måste vi arbeta för Falköpings attraktionskraft säger Alma Ohlin, ansvarig näringspolitik, Fastighetsägarna Skaraborg.
Även Tomas Thiel, VD Falköpings Hyresbostäder, betonar vikten av att hitta en lösning.
– Vi ser medlingen som en möjlighet att skapa en mer rättvis och transparent prissättning på fjärrvärme. Det är avgörande att vi får en lösning som är hållbar både för fastighetsägare och hyresgäster. Vi kan inte acceptera en situation där värmekostnaderna ökar okontrollerat utan tydlig motivering, säger han.
Energimyndigheten gick i september, efter en utvärdering och analys, ut med att Fjärrvärmenämnden bör läggas ner. Fjärrvärmenämnden har endast mandat att medla mellan fjärrvärmeföretag och kunder, och kan inte pröva prisets skälighet eller påverka prishöjningar.
Enligt Energimyndighetens analys bidrar detta varken till ökat förtroende eller till att stärka kundernas ställning gentemot fjärrvärmeföretagen. Alma Ohlin menar dock att en tredje part kan vara användbar för att bidra till en överenskommelse mellan alla parter.
– Vi tror på medlingen, vi har aktivt efterfrågat den och är positiva till att den kan leda till en överenskommelse. En tredje part kan vara avgörande för att föra en konstruktiv dialog. Transparens kring kostnaderna är avgörande för oss, vilket vi tror medlingen kan leda till, säger hon.