[ Annons ]

Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige. Foto: Johan Bergmark
Publicerat 18 september, 2020

Med sikte på framtiden

Att fastighetsbranschen är bra på omställning manifesterar sig inte minst i det ansvar man tagit under coronapandemin. Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige, summerar läget i sin första ledare.

Det har onekligen varit en speciell tid för mig att tillträda som vd för Fastighetsägarna Sverige sedan början av juni. Men trots att de flesta möten skett på distans via digitala verktyg har jag verkligen upplevt den kraft som finns inom Fastighetsägarna och fastighetsbranschen.

Det är en kraft som inte minst uttrycks i det stora ansvar som fastighetsägare tagit under coronapandemin. Det handlar om stora insatser för att minska smittspridningen och samtidigt fortsätta arbeta för att hålla Sverige öppet.

[ Annons ]

Inte bara genom att se till att det städas oftare och att ventilationen är god, att informera om hur vi kan undvika att sprida smitta på våra arbetsplatser, i våra bostäder och affärer, tillfälligt justera öppettider, gå över till månadsinbetalning av hyran, utan också i att stötta sina hyresgäster under en akut och intensiv kris som ingen kunde förutse. Vi har sett att branschen agerat för att utveckla sina kunders affär och det snabbt.

Fastighetsbranschen fick ett unikt ansvar av regeringen i ett upplägg som vi aldrig tidigare sett. Fastighetsägare anförtroddes ansvaret att agera myndighet och där både granska vilka som ska få ta del av statligt stöd finansierade av skattepengar och agera bank. Trots att vi tycker att stöd ska gå direkt till de som drabbas, utan att ta omvägen via fastighetsägare, har vi ställt upp.

Den tydliga trend som jag ser är att fastighetsbranschen står stabilt förankrad i samhällsbyggandet.

När vi nu i början av september summerar hur det statliga hyresstödet använts kan vi se att fastighetsbranschen stöttat lokalhyresgäster i en aldrig tidigare sedd utsträckning. Totalt har över 33 000 avtal om tillfälliga hyresrabatter tecknats till en total summa om minst 3 miljarder kronor. Och det under enbart ett enda kvartal. Det är att ta ansvar.

Under sommaren har vi sett att ekonomin till viss del har återhämtat sig. Handeln har gått bättre än förväntat och även hotell, undantaget de tre storstadsregionerna. Nu är det viktigt att regeringen analyserar vilka branscher och på vilka platser som det finns fortsatt behov av stöd, där det förlängda omställningsstödet är en viktig del i att underlätta för företag. Vi är fortsatt inne i en kris som vi inte vet hur länge den varar och därför bör stöd gå direkt till de företag som är i behov och inte ta omvägen via fastighetsägare.

Men trots att vi inte lämnat krisen bakom oss behöver vi ha siktet inställt på framtiden. Fastighets-branschen är och kommer fortsätta att vara en viktig del i samhällsbygget. Vi kommer fortsätta att ha behov av fastigheter för kontor, butiker, nöjen och boende. Den tydliga trend som jag ser är att fastighetsbranschen står stabilt förankrad i samhällsbyggandet.

Vi kommer se förändringar och vi kommer se utveckling, men också att en del kommer vara som det varit. Det är inget som skrämmer eller oroar. För om det är något som fastighetsbranschen är bra på så är det omställning. En byggnad utgörs inte bara av fyra väggar, tak och golv. Det utgörs av människorna och verksamheten inom den.

Det är människorna som driver utvecklingen och här har fastighetsbranschen gång på gång visat att den kan ställa om och utveckla. Det kommer vi visa nu också och därför kommer vi arbeta för att skapa de bästa förutsättningarna för fastighetsbranschen att fortsätta utvecklas och bidra till samhällsbygget.

Anders Holmestig,
vd Fastighetsägarna Sverige

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]