Fastigheter finns i blodet. Fast det kunde lika gärna ha blivit skepp eller flygplan. Viktor Mandel, vd för Sveafastigheter, går i gång på komplexa processer och skapar tålmodigt morgondagens samhälle.
I hjärtat av midsommarkransen i Stockholm ligger Florahuset med 40 bostadsrätter. Det är svårt att missa med sin fina fasad i cederträ. Runt omkring är det fortfarande grönt och lummigt, även om hösten börjat smyga sig på.
– Förut fanns det absolut ingenting här. Bara en slänt med en massa sly. Varje gång jag åker hit blir jag så glad över att vi verkligen har tillfört något till hela området, säger Viktor Mandel, vd för Sveafastigheter.
Bygga, utveckla och förvalta, det är bolagets kärna. Verksamheten finns främst i Stockholm och Mälardalen. Det handlar om bostadsrätter, hyresrätter och samhällsfastigheter. Viktor Mandel ger sig gärna, och ofta, ut på road-trips för att kolla in de olika projekten.
Vi vill bidra med mycket mer än bara bostäder och vi vill även vara en del av samhällsbyggandet.
– Jag vill få en bild av hur det funkar i verkligheten. Hur ser platsen ut, vilka människor rör sig där, vad kan utvecklas? Vi vill bidra med mycket mer än bara bostäder och vill även vara en del av samhällsbyggandet.
Det går inte att ta fel på engagemanget. Så är han också uppväxt med föräldrar som hela livet jobbat med fastighetsförvaltning. Pappan började med kontor och industrifastigheter men gick sedan över till bostadshus.
– Jag brukade få hänga med när han hade ärenden eller skulle titta på nåt nytt hus. När jag blev lite äldre fick jag hjälpa till med enklare underhåll som att klippa gräsmattor.
Så det blev också så småningom studier i fastighetsekonomi på KTH. Fast handen på hjärtat, det var inte helt självklart.
– Nä, om jag hade vuxit upp i Göteborg hade det nog blivit shipping. Eller i Linköping, då hade jag kanske sålt flygplan. Jag gillar komplexitet och långa cykler. Och det kan man verkligen säga om byggprocesser, säger Viktor Mandel och tillägger:
– Det kräver nog ett särskilt sinnelag. Uthållighet och envishet. Man måste vara framåt, men inte rastlös. Man måste tänka att allt är möjligt, men stå ut med att vi inte kan revolutionera världen på några dagar.
Det hindrar inte att Viktor Mandel har visioner. Han vill vara med och skapa plats för många sorters boende för många olika människor. I Nacka byggs det exempelvis ett hus som kommer att erbjuda unga utan stor inkomst sin kanske första bostad. Och i en Stockholmsförort byggs Hagsätra Hub med hyresrätter, gemensamma ytor, co-working, cykelverkstad och Sveriges minsta biograf.
– Jag tror att co-working inte bara är attraktivt för hyresgästerna utan också för människor i närområdet. I morse satt jag och funderade på om vi kanske kunde samarbeta med något hotell. Vi är öppna för att testa många olika lösningar, säger Viktor.
Även Hagsätra Hub har en spännande utformning som Belatchew Arkitekter ligger bakom.
– Jag tänker att vi ska bygga i vår egen årsring. Alltså, att man ska se tidsepoken i arkitekturen, det ger identitet. Vi bygger ju med utgångspunkten att husen ska stå i många, många år.
VIKTOR MANDEL
Titel: Vd, Sveafastigheter
Familj: Fru och två barn, 7 och 9 år.
Bor: Villa i Saltsjöbaden.
På fritiden: Gillar skärgården. Mycket fokus på barnen. Bygger lego.
Tre ord om dig själv: Analytisk, snäll, nyfiken.
Brinner extra för: Hyresrätten. ”Den spelar en viktig roll i samhället. De flesta av oss är någon gång i behov av ett hyresboende, för kortare tid eller för hela livet.”
Att tänka framåt är också att tänka hållbart. 2020 presenterade Sveafastigheter sin allra första hållbarhetsrapport.
– Vi är ett relativt ungt företag. Det har krävts en hel del jobb för att se vilka parametrar vi behöver titta på. Nu kändes det som att vi kommit tillräckligt långt. För att bli bättre måste det finnas något att jämföra med, vi behöver mäta och sätta mål.
För att minska koldioxidutsläppen som både den egna verksamheten och leverantörer står för redovisas nu transporter, avfall och material. Det gäller alla byggprojekt. För projekt som startade 2020 och framåt kommer den totala klimatpåverkan redovisas när bygget är klart.
– En del av våra entreprenörer och leverantörer tyckte till en början att rapporteringen var rätt jobbigt. Men de förstod snabbt att de måste bli en del av den resan för att kunna arbeta med oss. Numera är det ett absolut krav.
Ett startskott för hållbarhetsarbetet på allvar var när Sveafastigheter 2017 började bygga Neptun i Västerås. Nu är detta ett av Sveriges första större flerbostadshus med plusenergiteknik. Det vill säga huset producerar mer energi än det förbrukar. Bland annat med hjälp av solceller, överskottsvärme som tas tillvara och effektiv energianvändning.
– Jag brukar säga att mitt favoritprojekt alltid är det senaste. Men detta ligger mig extra varmt om hjärtat eftersom det är så nyskapande, säger Viktor Mandel.
Material är en annan stötesten. Betong används fortfarande i hög grad och stor del av koldioxidutsläppen kommer från framställning av cement.
– Vi testar oss fram med alternativa material som trä. Vi tittar också på hur vi kan minska mängden betong. Det kan till exempel vara att väggar inte behöver vara så tjocka som vi trott. Det handlar helt enkelt om att projektera och räkna ännu mera noggrant.
Vi vet att bygg- och fastighetsbranschen står för en femtedel av Sveriges koldioxidutsläpp. Det kan vi inte blunda för.
Just Neptun har varit föremål för en studie som Sveafastigheter gjorde i samarbete med bland andra Reflex Arkitekter, WSP och RISE. Den visar att koldioxidutsläppen från stommen och grunden skulle kunnat minskas med 52 procent med metoder som finns tillgängliga idag. Då handlar det både om att använda klimatsmart material och att optimera konstruktionen.
– Vi måste hela tiden lära oss. Vi vet att bygg- och fastighetsbranschen står för en femtedel av Sveriges koldioxidutsläpp. Det kan vi inte blunda för. Och framför allt, vi kan inte strunta i att försöka göra bättre.
SVEAFASTIGHETER
Fastighetsvärdet 2020: 5 miljarder.
Gör: Bygger, utvecklar och förvaltar fastigheter i Stockholm, Uppsala, Västerås, Mälardalen, Skåne, Kalmar och Växjö.
Vad: Helägt dotterbolag till börsnoterade SBB, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden. Fastigheterna ägs och förvaltas av Sveafastigheter och Kåpan pensioner.