[ Annons ]

Björn Bengtsson, vd Sölvedals Förvaltning. Foto: Serny Pernebjer.
Publicerat 3 februari, 2017

Med närhet som strategi

Han skulle bli fysiker i Lund. Men efter att ha ”provat på” att ta över sin pappas fastigheter på 1980-talet var han fast. Björn Bengtsson är fastighetsägaren som ständigt arbetar för nöjdare hyresgäster – nu har han utsetts till Årets Fastighetsägare 2016.

Sölvesborg några dagar innan jul. I det lilla centrumet syns granris, girlanger och skyltar med erbjudanden längs med butikernas fasader. En del har redan tjuvstartat mellandagsrean. Ett stenkast bort, förbi Länsförsäkringars lokaler på Repslagaregatan sitter Sölvedals Förvaltning sedan fyra år tillbaka. För den som har svårt att hitta dit brukar företagets vd Björn Bengtsson alltid fråga om personen som letar står vid ett rödljus. Är svaret ”ja” är man rätt ute. Det finns nämligen bara ett trafikljus i hela Sölvesborg.

[ Annons ]

– Det är väldigt praktiskt, säger Björn Bengtsson och skrattar.

Björn Bengtsson

Ålder: 54 år.

Bor: Sölvesborg.

Utbildning: Fysikerlinjen, lärarhögskolan, företagsekonomi och nationalekonomi.

Familj: Fru och två döttrar.

Aktuell: Utsedd till Årets Fastighetsägare 2016.

Företaget tog han över av sin far, trots att han inte haft en tanke på att ge sig in i fastighetsbranschen, och blev fast. För, som han säger, ”det var ju ganska kul”.

– Jag hade läst fysik på Göteborgs universitet och efter det börjat läsa nationalekonomi i Lund när pappa ringde och frågade om jag ville ta över. Mina syskon hade sagt nej, så blev det inte jag skulle det säljas, och det tog ju emot lite.

Han hade sitt liv i Lund och inga planer på att lämna varken staden eller studierna. Men så var det till sist nyfikenheten som tog överhand.

– Jag ville inte att företaget skulle säljas så jag tänkte att jag kunde ”testa på” att ta över det vid sidan av att jag arbetade som lärare i Lund. Men jag trodde aldrig att jag skulle fastna.

Björn Bengtsson visar upp ett av bostads­områderna i Sölvesborg. Han är noga med att inte ha för långt mellan fastigheterna för att kunna hålla god service gentemot sina hyresgäster. Foto: Serny Pernebjer.
Björn Bengtsson visar upp ett av bostads­områderna i Sölvesborg. Han är noga med att inte ha för långt mellan fastigheterna för att kunna hålla god service gentemot sina hyresgäster. Foto: Serny Pernebjer.

Pappan var egentligen grisbonde, med 3000 grisar, och ägde utöver dem även fem fastigheter som han kunnat köpa på sig med hjälp av överskottet från gården.

– Eftersom det var så få fastigheter tänkte jag att jag skulle kunna prova på ett tag. Och så blev det.

28 år senare är det snart dags för Björn Bengtsson att själv lämna över till den tredje generationen.

– Min brorsdotter jobbar redan i företaget och min dotter kommer att börja efter sommaren när hon är klar med sina studier. Det känns väldigt roligt att det får leva vidare inom familjen.

Sölvedals äger 650 lägenheter i Karlshamn, Sölvesborg, Bromölla, Kristianstad och Åhus, vilket gör dem till en av de större fastighetsägarna i regionen vid sidan av Victoria Park. Men några planer på att utöka beståndet till fler städer finns inte.

– Jag försöker hålla mig inom en radie på fyra mil för att det inte ska bli för långt att åka mellan fastigheterna. Jag tror på något sätt att det är nyckeln till att kunna hålla en god service till sina hyresgäster. Jag vet fastighetsägare som har beståndet utspritt lite här och var, och knappt vet vad de själva äger, men det är inget för mig.

Dagen för intervjun har Björn Bengtsson samlat sina anställda för en gemensam lunch. Stämningen är uppsluppen trots det gråmulna vädret och det skojas friskt om bland annat trafikljuset utanför. ”För du har väl hört att det bara finns ett?” Kontorets lokaler är ljusa med inglasade rum. Det är svårt att tro att det för bara några år sedan var Systembolagets gamla lager, men Björn Bengtsson visar och förklarar.

Jag försöker hålla mig inom en radie på fyra mil för att det inte ska bli för långt att åka mellan fastigheterna

– Här var det bara en enda stor lastkaj när vi skulle flytta in. Vi fick bygga om allt och höja golvet med en meter för att kunna göra om till kontor. Svårast var det att få in ljus i lokalerna eftersom det från början inte fanns några fönster. Men det som först såg ut mer som bunker blev riktigt bra till slut.

Det är fyra år sedan Sölvedals Förvaltning flyttade den lilla biten från Köpmansgatan till det nuvarande kontoret på Repslagaregatan. Björn Bengtsson hade visat en kontorslokal på andra våningen för lokaltidningen Sydöstran, men de ville hellre ha en lokal som syntes från gatan vilket Sölvedals egna lokaler gjorde. Så då var det bara att flytta.

– Vi kunde ju inte tacka nej till en ny hyresgäst. Då var det självklart att vi hellre skulle flytta på oss och hitta en ny lösning för vårt eget kontor.

Det har blivit tid för lunch men eftersom stadshotellets servering är stängd åker vi istället i samlad trupp ut till golf-klubben. Vägen går genom en iögonfallande vacker bokallé och när vi kommit fram till vattnet skymtas golfklubbens servering där det för dagen råder full aktivitet. Torsdagar innebär ju alltid pannkakor till efterrätt.

I samlad trupp utanför fastigheten Blåmesen 2. Från vänster: Pelle Hermansson, Bengt Stjernfeldt, Björn Bengtsson, Malin Bengtsson, Ulf Persson, Catharina Bengtsson, Christer Fransson, Magnus Björklund. Foto: Serny Pernebjer.
I samlad trupp utanför
fastigheten Blåmesen 2.
Från vänster: Pelle
Hermansson, Bengt
Stjernfeldt, Björn Bengtsson, Malin Bengtsson,
Ulf Persson, Catharina Bengtsson, Christer
Fransson, Magnus
Björklund. Foto: Serny Pernebjer.

På andra sidan vattnet syns det gamla varvsområdet som lades ned på 1980-talet. En gång i tiden var det en stor anledning till inflyttningen i staden. Nu ska allt rivas för att bli bostäder, handel och hotell. Området är tänkt att förmedla en känsla av ”modern storstad i kreativ miljö”.

– Det kommer bli ett toppenläge med fantastisk utsikt över vattnet. Sölvesborgshem har planerat att bygga hyresrätter i området, och jag hoppas kunna bidra med några fler. Eftersom jag varit med och investerat i projektet från början har jag dessutom en bra chans att få köpa en bostadsrätt. Så det kanske till och med blir en flytt dit lite längre fram.

Jag blir nyfiken på hur det ser ut med bostäder i Sölvesborg och svaret är att det även här finns en bostadsbrist, precis som i större delen av landet. Att få tag på en hyresrätt är inte lätt, samtidigt ökar befolkningen och bostadskön med den.

– Förra året hade vi 1200 bostadssökande i kö. I år är siffran uppe i 1400. Visst går det att få tag på något relativt snabbt om man inte har några krav på läget, men sen finns det ju de som står i kö bara för att vänta på enskilda objekt.

Foto: Serny Pernebjer.
Foto: Serny Pernebjer.

Av de drygt 400 privata bostäder som finns i Sölvesborg äger Sölvedals Förvaltning runt 100. Vad som är allra viktigast för Björn Bengtsson är att hyresgästerna är nöjda och trivs i sina hem. I den senaste mätningen hade man på vissa frågor 95 procents kundnöjdhet. Men bara för att siffran är hög betyder det inte att det inte går att göra förbättringar. Viktigast, menar Björn, är den personliga kontakten och bemötandet från de anställda.

Sölvedals Förvaltning

Grundat: 1988.

Orter: Karlshamn, Sölvesborg, Bromölla, Kristianstad
och Åhus.

Antal anställda: Åtta.

Omsättning: 55 Mkr.

– Jag upptäckte hur otroligt viktigt det var när vi skickade ut våra anställda för att klippa gräs i områdena. Ofta kom fastighetsskötaren tillbaka utan att ha hunnit med att klippa gräset eftersom hyresgästerna velat ha hjälp med annat. Det var ju jätteviktigt, men gräset blev inte klippt vilket gjorde andra hyresgäster missnöjda.

En del av underhållsarbetet har därför lagts ut på entreprenad. Men kraven på kvalitén och kundnöjdheten finns fortfarande kvar.

– Om hyresgästerna är missnöjda med en städfirma byter vi tills det blir bra.

Han är noga med att alltid tillfråga de boende innan en förändring genomförs. Som i Varvshuset, den enda fastighet han valt att behålla från de han tog över av sin far. När balkongerna skulle renoveras på det gamla 50-talshuset, som enligt Björn alltid är precis för små för att kunna sitta på, fick hyresgästerna tre alternativ för hur de ville ha det – renovera de befintliga, bygga nya eller glasa in. Samma sak gällde renoveringen invändigt. De boende ville behålla originalköken som var i fint skick, så då blev det så.

Hur gick det då med fysiken?

– Den har jag haft stor nytta av i den roll jag har idag. Jag har lätt för att räkna och för att förstå mig på ny teknik eftersom allt bygger på fysik.

Men det har inte alltid gått hem hos tjejerna, berättar han. Han minns en dans i Göteborg där han hade bjudit upp en tjej. Allt gick bra tills han nämnde att han var fysiker. Då försvann hon direkt.

– Ja, det var visst meningen att jag skulle flytta tillbaka till Sölvesborg ändå, säger han och skrattar. Och lustigt nog så var det till sist här jag träffade min fru. I den här lilla stan där alla känner alla.

 

[ Favoriten ]

Istället för båt

En röd Mazda Miata fick bli substitut för den båt som Björn Bengtsson sålde i somras.

– Jag hann inte riktigt med båten, och det kändes dumt att ha den stående när den ändå inte användes så ofta, säger Björn Bengtsson.

Någonting ville han ersätta den med, så då fick det bli den lilla sportbilen som nu oftast står parkerad i närheten av kontoret.

– Man behöver någon form av hobby som gör att man kan sticka iväg och koppla bort allt runtomkring.

I sommar planerar han att ta en biltur till Gotland tillsammans med sin fru Catharina som jobbar som ekonomiansvarig i företaget.

Foto: Serny Pernebjer.
Foto: Serny Pernebjer.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]