Bild: Robert Henriksson
Publicerat 12 juni, 2018

Med kontor i toppläge

Nu lockas techföretagen till Åre som fått sin första kontorshub. Medgrundaren Andreas Eriksson berättar om kaffeklubben och ett slumpartat möte med Diös som ledde fram till dagens House Be.

B-huset i det gamla sjukhusområdet i Åre ligger vackert beläget på Kurortsvägen. Byggnaden har stått på platsen sedan 1922 och utgör en del av Åres historia. Hit kom så kallade luftgäster i slutet av 1800-talet för att andas in den höga luften som ansågs göra gott för hälsan. Bakom husets fasad breder Åres snötäckta toppar ut sig och i backen skymtas kabinliften som är igång de sista dagarna för säsongen. Det är vår i luften och överallt porlar bäckar med smältvatten från snön.

[ Annons ]

Andreas Eriksson, en av medgrundarna till House Be, är på gott humör när han visar in i lokalerna där det byggs för fullt.

– Här ska det bli fler kontorsplatser och konferensrum. Det är lite mycket byggdamm och rörigt just nu, men det kommer bli fint när det är klart, säger han.

Andreas Eriksson

Ålder: 39 år.
Utbildning: Evigt studieuppehåll från maskiningenjörsstudier på LTU. Ett tänkt sabbatsår för resor blev kostymjobb i London följt av några företag. På den vägen är det.
Bor: Villa i Björnänge utanför Åre.
Familj: Sambon Anna-Carin som jobbar på Gneis barnkläder. Dotter Stella 8 år. Hunden Bosse 4 år
Aktuell: Driver kontorshubben House Be i Åre och frilansar inom digital tillväxt och transformation.

Våningen högst upp i fastigheten är färdigställd. Hit flyttade de första hyresgästerna in för drygt ett år sedan. Taket täcks av en fantastisk originalmålning och genom fönstren
i konferensrummen tornar berget upp sig.

– Det är verkligen en ”USP” som är svår att konkurrera med, säger Andreas Eriksson.

Han är uppvuxen i Sundsvall, men har släkt från Jämtland. För elva år sedan beslutade han sig för att lämna storstadslivet i Stockholm och flytta upp permanent.

– Jag började fundera på varför jag bodde 46–47 veckor i Stockholm varje år för att ha råd att vara uppe i Åre och åka skidor de där fem-sex veckorna när jag hade semester på våren. Det var en konstig prioritering, insåg jag.

I dag driver han Åres första kontorshub tillsammans med medgrundarna Ulrika och Fredrik Wiklund. Hus B har blivit House Be – ett co-working space som lockat skidälskande entreprenörer och anställda inom techbranschen att leva nära naturen med skidbackarna runt hörnet. 

Slalomskidorna
– Man åker på ett annat sätt när man bor här uppe. Du behöver inte försöka få ut allt av varje skiddag på samma sätt som om du är här några veckor per år. Du kan lika gärna ta tre åk som är fantastiska och känna dig nöjd sedan. Jag är övertygad om att jag jobbar bättre efter att ha tagit något åk på morgonen vid åtta-tiden. Efter det kan jag sitta på kontoret och jobba i underställ. Min hjärna fungerar bättre och jag blir gladare som människa. Man maximerar livet lite grann.

Det kan tyckas djärvt att starta upp verksamheten i den lilla skidorten där året runt-jobb har varit en bristvara. Men några månader efter att House Be öppnade skulle det visa sig att det fanns en större efterfrågan på den här typen av kontor än vad Andreas Eriksson först hade kunnat ana.

För att riktigt förstå hur allt gick till är det bäst att vi backar bandet. Jag ber Andreas Eriksson berätta om ”Åre Coffee club”.

– Det hela började som något av en gräsrots­rörelse. Jag och några entreprenörer som gjort samma resa som jag och valt att flytta till Åre brukade samlas på Åre bageri klockan 8.15 varje måndag. Vi bollade alltid idéer med varandra och en dag kläcktes den om att vi skulle skaffa en fast plats, kanske ett klubbhus, för att utveckla mötena och kunna träffas oftare.

En kväll på Werséns skulle sammanföra kaffeklubben med fastighetsägaren Diös ledningsgrupp som av en slump hamnade vid bordet intill. Kanske var det där och då som planerna började konkretiseras, och Diös nappade på idén om att bygga kontor.

– Du vet hur det kan vara, man vänder sig om och börjar prata och helt plötsligt kom vi in på klubbhusidén och frågade ifall inte Diös hade någon lokal som vi skulle kunna göra något av.

Den gamla fastigheten på Kurortsvägen kom på tal. Visserligen hade den stått tom i många år och för att rusta upp den skulle det krävas stora investeringar; ventilationen behövde göras om liksom ett antal brandskyddsåtgärder.

Men Diös var beredda att investera ifall frukostklubben kunde få in ett antal hyresgäster. Andreas Eriksson fick tre månader på sig. Men bara efter tre veckor var kvoten nådd.

– Inte för att jag tror att jag gjorde något fantastiskt jobb, utan för att det visade sig att det fanns ett stort behov av den här typen av arbetsplats, säger han ödmjukt.

Idag har kontorshubben slut på fasta platser vilket lett till att man fortsatt att utveckla resterande våningsplan och även lagt beslag på fler lokaler i fastigheten intill. Bild Robert Henriksson.

Hösten 2016 började ombyggnationerna ta fart och i januari 2017 var det översta våningsplanet inflyttningsklart. Sedan dess har fler hyresgäster tillkommit och idag har kontorshubben över 100 anslutna företag och slut på fasta platser vilket lett till att man fortsatt att utveckla resterande våningsplan.

Och det är inte bara de som sedan tidigare bott i Åre som valt att hyra in sig. Allt fler lämnar storstaden för att flytta upp till skidorten och kombinera jobb med sitt friluftsintresse.

– Bolagen börjar förstå att det finns en marknad här också. Berget är en ”USP” som inte går att bygga någon annanstans. Det lockar så klart människor till Åre och gör det lättare att anställa.

House Be

Grundat: 2016.
Lokaler: Utvecklas tillsammans med fastighetsägaren Diös.
Grundare: Andreas Eriksson, marknadschef, Ulrika Viklund, vd, och Fredrik Viklund, verksamhetschef.

Just inom techbolagsbranschen har det varit svårt att locka kompetenser till Stockholm, mycket på grund av bostadsbristen. Spotify är ett av företagen som drivit på frågan och i frustration vädjat om att bostadspolitiken måste ändras för att storstäderna ska ha möjlighet att attrahera talanger.

– Att anställa utvecklare i Stockholm är ju en djungel. Inne i byn är det lite tajt med bostäder också, men det går inte att jämföra med Stockholm.

Men Andreas Eriksson berättar att det också finns bolag som ser det som affärsstrategiskt fördelaktigt att välja Åre istället för någon av våra storstäder.

– Driver du ett techbolag i Stockholm finns det 10 000 andra bolag som gör exakt samma sak. Att istället sitta här kommer att ge ditt bolag mer ”facetime” och göra det möjligt att sticka ut på ett annat sätt, säger han och fortsätter:

– Jag vet flera möten här uppe med investerare som aldrig skulle ha ägt rum om det inte vore för Åre. Att man kan träffas i ett sammanhang där man åker skidor och sedan har ett möte i toppstugan gör att man skapar en annan typ av relation. För någon som vill investera i ett företag är det inte bara affärsidén som är viktig, du investerar också i teamet som driver företaget.

Att driva företag eller att starta upp något från grunden har fler likheter med just extremsport, menar Andreas Eriksson. Bild Robert Henriksson.

 Finns det en särskild entreprenörsanda här i Åre skulle du säga?

– Definitivt. Åre är den kommunen i Sverige som har flest skatteintäkter från småföretagare. Historiskt sett tror jag det har handlat om att bristen på året runt-jobb har lett till att människor själva fått skapa de jobb man velat ha. Sen tror jag att det ligger mycket i personligheten hos de som bor här uppe, vi är många som sysslar med extremsport.

Och att driva företag eller att starta upp något från grunden har fler likheter med just extremsport, menar Andreas Eriksson.

– Åker du skidor riskerar du kanske att bryta ett ben på berget, men driver du ett företag som går i konkurs riskerar du att förlora huset. Det är ju ganska extremt, vilket gör att jag tror att det ofta är väldigt drivna människor som lockas till både extremsport och till att starta eget.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]