Publicerat 8 februari, 2013

Med en dålig känsla i magtrakten

De har bråkat inför öppen ridå ett par år nu, riksbankschefen Stefan Ingves och vicechefen Lars EO Svensson. Ingves leder en majoritet som med alla medel letar argument för att inte sänka räntan. Minoritetsledaren Svensson vill sänka. Bråket är mumma för media som följer varje andetag med spänning. Det är lite underhållande, men ger samtidigt […]

De har bråkat inför öppen ridå ett par år nu, riksbankschefen Stefan Ingves och vicechefen Lars EO Svensson. Ingves leder en majoritet som med alla medel letar argument för att inte sänka räntan. Minoritetsledaren Svensson vill sänka. Bråket är mumma för media som följer varje andetag med spänning. Det är lite underhållande, men ger samtidigt en dålig känsla i magtrakten.

[ Annons ]

Varför då? Jo, en grundpelare i penningpolitiken är att politiker inte ska blanda sig i räntebesluten. Politikerfyllda bankfullmäktige ansvarar visserligen för jakten på nya riksbankschefer, men den jakten ska styras av kandidaternas kompetens och inget annat. Trots det har fullmäktiges ordförande, moderaten Johan Gernandt, tagit tydlig ställning i Riksbanksbråket.

När Lars Nyberg och Svante Öberg skulle ersättas deklarerade han att han sökte kandidater som skulle stödja majoritetens linje i penningpolitiken. Det är därför knappast förvånande att de nya cheferna konsekvent har backat upp Ingves, trots att verkligheten lika konsekvent visat att Svensson haft rätt. Inflationen har också hamnat långt under målet på två procent.

Mot den bakgrunden borde väl ändå Gernandt ha tänkt om, eller? Det är inte självklart. Han har inte backat från sitt tidigare uttalande. Tyvärr har inte heller hans vice ordförande, socialdemokraten Sven-Erik Österberg, tagit avstånd från det. Detta kan få trista konsekvenser i vår när Svenssons mandatperiod löper ut. Risken finns att Gernandt kommer att försöka hindra att Svensson får förnyat förtroende.

Det skulle inte bara döda den spänstiga räntedebatten, det skulle även skada förtroendet för penningpolitiken och troligen leda till en fortsatt onödigt hög ränta. Därför går jag omkring med en dålig känsla i magtrakten.

Tomas Ernhagen
chefekonom Fastig­hetsägarna Stockholm. Du når honom på tomas.ernhagen@fastighetsagarna.se.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Krönikor ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]