Mirlanda Kastrati, andelsägare, Henrik Friman, vd Andelsägarbolaget och Lotta Orfanides, andelsägare. Foto: David Grossman.
Publicerat 7 juli, 2016

Med andelsägare vill Botkyrkabyggen bryta segregationen

Hur ska man behålla hyresgäster som egentligen vill äga ett boende och samtidigt få en mer blandad befolkning? Lösningen hos Botkyrkabyggen blev andelsägare, ett projekt som fyllt två år och som nu ska utökas.

Mirlanda Kastrati och Lotta Orfanides är två av de som för två år sedan valde att köpa in sig som delägare i ett hus i Norsborg i Botkyrka kommun. Ett pionjärprojekt som ingen då riktigt visste hur det skulle utvecklas.

[ Annons ]

– Jag var på väg att flytta från Norsborg för jag vill ha något eget boende som jag kan bestämma över, men så dök den här möjligheten upp, berättar Mirlanda Kastrati på ett seminarium i Almedalen.

Modellen som Botkyrkabyggen tog fram är ett sorts mellanting mellan hyresrätt och bostadsrätt. Andelsägarna fick köpa sina lägenheter till rätt låg kostnad men betalar sedan mer än vad en bostadsrättsinnehavare gör för förvaltningen. I gengäld slipper de att ta administrativt ansvar för fastigheten, allt detta står bolaget för.

Prislappen var enligt Ulf Nyqvist, vd för Botkyrkabyggen, i nivå med marknadsvärdet för hyreslägenheter, alltså 15 000 kronor per kvadratmeter.

– Utgångspunkten var att försäljningar inte skulle påverka vår intjäningsförmåga negativt.

Nu är det enbart Botkyrkabyggen som har denna modell och det rör sig totalt om 43 lägenheter. Banker och mäklare har svårt att göra marknadsbedömningar och med det får inte heller andelsägarna banklån.

– Vi för en dialog med bankerna om detta. Nästa steg är att vi nu ska gå vidare och sälja tomställda 22 lägenheter i Strovreten på den öppna marknaden, det för att få en bild av vad marknaden är beredd att betala, säger Henrik Friman, vd på Andelsägarbolaget som är mellanhanden mellan Botkyrkabyggen och andelsägarna.

Till de som köper lämnar Botkyrkabyggen en återköpsgaranti så de riskerar aldrig förlust. Ingen har ännu utnyttjat den.

Botkyrkabyggen för en del diskussioner med andra kommunala bolag som kanske gör liknande erbjudanden.

– Enkäter som görs i många hyreshus visar att mellan 20-30 procent av de boende vill äga sitt boende, gränsen för att få ombilda till bostadsrätt är mellan 60-70 procent. Med ägarandelar öppnas nya dörrar och jag ser det även som ett sätt att bryta den segregation som allt mer breder ut sig i våra förorter, säger Ulf Nyqvist.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]