[ Annons ]

Publicerat 20 januari, 2012

Mäta rätt – inte lätt

Hur många kvadratmeter är lägenheten egentligen? Svaret på den frågan är inte helt självklar. Mycket beror på när och hur lägenheten mätts upp. Om uppgifterna om boarean tillkommit innan 1987 är sannolikheten stor att de inte stämmer.

Dagens svenska standard (SS 21054:2009) för mätning av area baseras på de regler som togs fram 1987. Innan dess gällde andra föreskrifter vilket innebär att många äldre lägenheters uppgivna boarea faktiskt inte stämmer överens med verkligheten

[ Annons ]

– Innan 1987 mätte man till exempel inte 15 centimeter in i väggen, vilket man gör idag, säger Magnus Gramstrup, som arbetar på Svensk Areamätning och varit med vid framtagningen av den svenska standarden.

På Svensk Areamätning mäts omkring 400 lägenheter årligen och Magnus Gramstrup menar att omkring 70–80 procent av dessa har en annan boarea än de uppgifter som lägenhetsinnehavaren sedan tidigare haft. Detta gäller framförallt äldre lägenheter som ofta är större än vad som tidigare uppgetts.

– Ofta är inte avvikelsen så stor. Men när det handlar om en liten lägenhet så är ju varje kvadratmeter viktig inför försäljning.

Vad är det egentligen som räknas in när lägenheten ska mätas? Klicka på bilden för att se den i större format.

Standarden för uppmätning har i princip varit densamma sedan 1987, men uppgifterna har förtydligats och förbättrats med åren.

– Vi utvecklar hela tiden standarden. Till exempel så var det ingen som var speciellt intresserad av att mäta upp en vind för tjugo år sedan, så där har vi självklart behövt komplettera med nya uppgifter. I senaste standarden har även begreppet miljörum (återvinningsrum) tillkommit. Det var också en sådan sak som inte fanns för tio år sedan, berättar Magnus Gramstrup.

I planritningen syns det tydligt vilka mått som ska mätas.

För att mäta upp en lägenhet behövs egentligen bara en tumstock och en massa tålamod. Det viktigaste är sedan att allt dokumenteras på rätt sätt. Vill man vara säker på att arean blir korrekt uppmätt kan det istället vara bra att anlita ett företag som sköter uppmätningen med laser.

– När man mäter med laser så blir resultatet självklart mer exakt. Att jobba med tumstock funkar, men det tar tid och kan vara knepigt i vissa rum som inte är kvadratiska.
Just nu förs också en diskussion om att ta fram en personcertifiering för bostadsmätare. Detta skulle i så fall innebära att en uppmätning inte får skötas av gemene man.

– Jag tror att en certifiering skulle öka trovärdigheten gällande uppmätningar. Köper man en lägenhet som är uppmätt av en certifierad person vet man att arean stämmer, menar Magnus Gramstrup.

Om ett våningsplan med snedtak ska mätas måste rumshöjden vara minst 1,90 meter på en bredd av minst 60 centimeter. Man mäter då den golvyta där höjden är minst 1,90 meter. Om golvet går längre ut mäter man ytterligare 60 centimeter utanför den linje där rumshöjden är 1,90 meter.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]