[ Annons ]

Foto: Regeringen.se
Publicerat 5 februari, 2021

Märta Stenevi ny bostadsminister

Stefan Löfven har utsett Märta Stenevi till ny bostadsminister. Det meddelade statsministern på en presskonferens under fredagsmorgonen.

Regeringsombildningen blev ett faktum sedan Isabella Lövin lämnat posten som miljö- och klimatminister och vice statsminister. Hon ersätts nu av Per Bolund, som därmed lämnar rollen som bostadsminister. 

Ny jämställdhets- och bostadsminister blir Miljöpartiets nya kvinnliga språkrör Märta Stenevi, som får ansvar för stadsutveckling och arbetet mot segregation och diskriminering. Märta Stenevi har en bakgrund som regionsråd och kommunalråd i Malmö, med ansvar för stadsbyggnad och service. 

[ Annons ]

– Jag är otroligt hedrad och glad över att idag har utsetts till jämställdhets- och bostadsminister. De senaste åren har det byggts mer bostäder än på länge i Sverige. Men det är inte tillräckligt.  För mig är det tydligt att uppdraget som bostadsminister inte enbart handlar om bostadsbyggande, utan om att skapa goda och trygga samhällen. Att skapa livsmiljöer för människor med plats för grönska och vild natur. Plats att springa, leka och vila. För när vi bygger för barn i stället för bilar så blir det bra för alla, sa Märta Stenevi under presskonferensen.

Fastighetsägarna anser det är bra med Märta Stenvis  bakgrund som kommunalråd i Malmö med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor där hon fått erfarenhet  av att hantera sociala utmaningar på bostadsmarknaden.

– Utvecklingen av bostadspolitiken är en viktig fråga för att ge fler möjlighet att efterfråga en bostad. Med Märta Stenevis djupa kunskap om bostadsmarknadens utmaningar finns goda förutsättningar att få en fungerande bostadspolitik som möter dagens utmaningar, säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.

– Det finns många angelägna frågor om att utveckla och förbättra bostads- och hyresmarknaden som nu ligger på bostadsministerns bord. Det är viktigt att hålla tempot uppe och att de reformer man kommit överens om i januariavtalet nu kommer på plats. Vi ser fram emot att få bidra i det arbetet, säger Anders Holmestig.

Sveriges Allmännytta tycker även de att det är positivt med Märta Stenevis bakgrund som regionråd och kommunalråd i Malmö med ansvar för stadsbyggnad och service.

–  Vi ser mycket positivt på hon blir ansvarig för såväl stadsutveckling som arbetet mot segregation och diskriminering. Det är frågor som hänger tätt samman och där kan Sveriges Allmännytta bidra utifrån de erfarenheter och insatser som våra medlemsbolag redan gör runt om i landet, säger Anders Nordstrand, vd, Sveriges Allmännytta.

Att bostadsfrågan nu ligger på arbetsmarknadsdepartementet kan tyckas avigt. Men Simon Imner, bostadsanalytiker på Tyréns, ser möjligheter.

– Jag tror det finns en liten men god chans att man äntligen börjar förstå bostads- och arbetsmarknad som ett gemensamt politikområde. Man kan ju hoppas!

Från mäklahåll är man mån om att nya ministern gör det lättare för ungdomar att köpa sin nya bostad. 

– De åtgärder som Mäklarsamfundets medlemmar främst menar vore viktigast för att hyvla ned den ständigt växande tröskeln för ungas inträde på bostadsmarknaden handlar mycket om kreditrestriktionerna. Samtidigt är det viktigt att påpeka att en enskild åtgärd inte kommer att vara tillräckligt. Det krävs flera kombinerade åtgärder för att underlätta ungas inträde och öka rörligheten, säger Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]