Tomas Ernhagen, chefsekonom på Fastighetsägarna och författare till den nya rapporten Vakanser och bostadsbehov. Foto: Magnus Glans.
Publicerat 20 februari, 2025

Marknadsbarometer: Positiv syn – men vakansproblem i handeln

Under torsdagen presenteras den årliga enkäten Fastighetsägarnas Sverigebarometer. Den visar att 2024 blev året då det började ljusna på fastighetsmarknaden.

Ökad riskvillighet och tillgång till krediter bidrog till högre fastighetspriser och en kraftig ökning av fastighetsaffärer.

– När det gällde tillgången till lån lossnade det rejält under föregående år. Nästan 40 procent av de närmare 200 fastighetsägare som har svarat på enkäten uppger att tillgången till bankkrediter har blivit bättre. Och på företagsobligationsmarknaden sattes ett nytt högsta rekord, säger Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen, i en kommentar.

[ Annons ]

Den underliggande verksamheten visade överlag en positiv utveckling, särskilt för de fastighetsägare som hade hyresavtal kopplade till inflationen. Tack vare denna indexering har hyrorna ökat med totalt 18 procent under 2023 och 2024.

Trots dessa potentiella höjningar har inte alla fastighetsägare kunnat dra full nytta av dem. Höga vakanser i vissa bestånd har hindrat i synnerhet ägare av butikslokaler att ta ut den avtalade hyreshöjningen. En fjärdedel av fastighetsägarna i detta segment rapporterar att de tvingats sänka sina hyror.

– Trots mer eller mindre obefintliga vakanser, har bostadshyrorna höjts i betydligt mindre grad än lokalhyrorna. Det beror på att de avgörs i förhandlingar med Hyresgästföreningen där nivåerna inte har varit i närheten att matcha den snabba kostnadsuppgången. Det kan förklara varför en del bostadsbolag har sålt fastigheter för att hantera sin skuldsättning, säger Tomas Ernhagen.

När fastighetsägarna blickar framåt räknar de med att återhämtningen I svensk ekonomi ska dra med sig fastighetsbranschen uppåt. Över hälften av fastighetsägare som svarade på enkäten räknar med att lönsamheten kommer öka under 2025. Endast 9 procent tror på en minskning. Lönsamhetsbedömningen bygger I sin tur på relativt optimistiska förväntningar på vakanser och hyror.

– De flesta räknar med stabila eller lägre vakanser. Samma positiva syn gäller hyrorna, med undantag för delar av butikssegmentet där 16 procent räknar med lägre hyror. Det är också endast i detta segment vi finner en större andel, 17 procent, som räknar med fallande fastighetspriser. För övriga segment spås stabila eller högre priser, säger Tomas Ernhagen.

Trots relativt optimistiska förväntningar på fastighetsprisernas utveckling, uppger 65 procent av fastighetsägare att de inte planerar några större fastighetsköp under året. Som skäl uppges svårighet att hitta köpvärda objekt alternativt att marknadsläget fortfarande upplevs som osäkert eller att de helt enkelt är nöjda med den nuvarande portföljen. En mindre del, 7 procent, uppger finansiella problem som orsak.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]