[ Annons ]

Mona Kjellberg, analyschef på Juni Strategi & Analys
Publicerat 28 november, 2017

Marknaden mättad längs med pendeltågen

Bygg- och utvecklingsbolagen har överskattat efterfrågan på nya bostadsrätter i Stockholms kranskommuner. Målgruppen med rätt inkomst är inte så stor och dessutom lättrörlig, konstaterar en ny analys.

Allt för många aktörer som vill bygga samma typ av bostadsrätter till i princip samma målgrupper leder till sist till att marknaden mättas. Analysen låter rätt så solklar men det är först nu när effekterna syns på marknaden och när den nu även finns på papper som det är tydligt för alla.

[ Annons ]

– Man kan konstatera att branschen sett tendensen redan i våras men att det tagit tid att reagera. Byggprojekt är ju lite som stora båtar med oerhört lång stoppsträcka, säger Mona Kjellberg, analyschef på Juni Strategi & Analys.

I analysen som konsultbolaget gjort för de närmaste tre åren är det tydligt att efterfrågan på nya bostadsrätter i områden som Upplands Väsby, Järfälla och Nacka inte är så stor som byggarna förväntat sig. Tilltron till att man kan bygga mycket i Stockholms alla spårbundna pendlingskommuner har varit överdriven.

– Gruppen som den marknaden vänder sig till är unga vuxna som inte har så mycket kapital men gärna vill bo så nära Stockholm city som möjligt. Vi har tittat på hur många som har inkomsterna att betala, rörelsemönster och befolkningsprognoser. Vår slutsats är att det är utbud som är klart större än vad som kan absorberas, säger Mona Kjellberg.

Många projekt är som bekant redan lagda på is och Mona Kjellberg räknar med att tendensen lär fortsätta. För de stora bolagen med mycket muskler är det kanske inte så stort problem att vänta men små utvecklare kan få problem och man kan tänka sig att de säljer sina byggrätter till större bolag.

Men möjligheten finns väl också att sänka priset. Då ökar väl efterfrågan?

– Jo, så är det förstås. Det finns en stor målgrupp köpare som är intresserade om priset sänks med 20–30 procent, men då blir det inte lönsamt att bygga. Vi är i en moment 22-situation, konstaterar Mona Kjellberg.

Hennes bedömning är att orter som Täby, Danderyd och delar av innerstaden fortfarande har en hygglig efterfrågan på nya bostadsrätter om de görs i med rätt koncept. Studien visar förutom förutsättningar i varje geografiskt område att marknaden på många platser är mättad lokalt trots en regional efterfrågan, främst i större utbyggnadsområden i Stockholms spårbundna pendlingskommuner.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]